BIH

OPTUŽEN ZA GENOCID Uhapšen Jovan Tintor, bivši savjetnik Radovana Karadžića!

Nekadašnji finansijer SDS-a i četnički vojvoda

D.K. / J.K.

8.2.2016

Policijski službenici Jedinice granične policije Bijeljina danas su na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača uhapsili Jovana Tintora (65), nekadašnjeg specijalnog savjetnika Radovana Karadžića, prenosi Srna.

Graničnim provjerama utvrđeno je da ga traži Kantonalni sud Sarajevo zbog krivičnih djela genocid i uništavanje kulturnih i historijskih spomenika.

Načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija potvrdio je Srni da je Tintor kontrolisan na graničnom prelazu Rača pri ulasku u BiH dok se nalazilo u pratnji advokata.

"U jednom momentu se udaljio iz službenih prostorija i uputio u pravcu Srbije, u čemu je spriječen od službenika Jedinice granične policije Bijeljina, uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje. Lice je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do predaje nadležnom organu", rekao je Samardžija.

Blizak rukovodstvu na Palama

Za vrijeme proteklog rata u BiH, četnički vojvoda Joja, kako su ga zvali u RS-u, bio je blizak ratnom rukovodstvu na Palama, a bio je i finansijer SDS-a, kojem je poklonio 250.000 KM i blindirani džip.

Podsjećamo, Tintor je 2. maja 1992., tada u funkciji predsjednika Kriznog štaba Srpske opštine Vogošća, izdao naredbu kojom se pansion "Kon Tiki" (poznatiji kao kafana "Kod Sonje") u Vogošći stavlja na raspolaganje srpskoj policiji “radi saslušanja privedenih i pritvorenih lica", a na taj način označen je početak agonije vogošćanskih Bošnjaka.

Tu odluku je po Tintorovoj naredbi odmah sproveo u djelo Branko Vlačo, koji je postavljen za upravnika logora. Najveći vogošćanski zločini desili su se u logorima "Kod Sonje" i "Bunker" u Vogošći, "Nakina garaža" u Krivoglavcima, "Planjina kuća" u Svrakama, kasarni JNA u Semizovcu, kao i u živom štitu prilikom četničkih ofanziva na brdu Žuč. Svi ovi zločini su se dešavali pod direktnom Vlačinom komandom.

Za višestruka silovanja žena i djevojčica u pansionu, nečovječno postupanje i ubistva osoba zatvorenih u bunkeru, a onda i u "Nakinoj garaži" i "Planjinoj kući" morao je znati i Karadžićev čovjek od povjerenja, upravo Jovan Tintor.

Moler i ugostitelj

U vogošćanskim logorima, mnoge žene su silovane, a neke nakon toga brutalno ubijene. Neke su držane i silovane u seoskim štalama u selu Jezera na brdu Žuč. Branko Vlačo lično je 25. maja 1992 godine predvodio zločin nad vogošćanskim naseljem Krše, kada je svirepo ubijeno šest Bošnjaka.

Četvrtog jula 1992. u napadu agresora na vogošćansko selo Tihovići, četničke formacije zarobile su i ubile 32 civila. I ovaj napad desio se pod direktnom Tintorovom komandom.

Prije rata u BiH bio je moler i ugostitelj. Posljednjih godina se, prema riječima njegovih ratnih saboraca, vratio molerskom poslu. Živio je u selu Kadina Luka kod Ljiga. Bio je aktivan među četnicima na Ravnoj gori, a držao je i četnički klub u Kadinoj Luci.

Njegovo ime spominjalo se i prilikom iznošenja dokaza protiv haškog optuženika Radovana Karadžića.

Svjedok koji je početkom juna 1992. bio zarobljen u selu Ahatovići u sarajevskoj općini Novi Grad, tvrdio je, svjedočeći u Hagu protiv Karadžića, da je srpskim vojnicima koji su zauzeli selo komandovao Jovan Tintor. Prema njegovim riječima, od tridesetak zarobljenih muslimanskih muškaraca, 15 je odmah ubijeno, a ostali su prebačeni u Rajlovac i zatvoreni u napuštene tankove za gorivo, gde su držani pod nehumanim uslovima i prebijani, a dvojica su i umrla od batina.

Osuđen na devet godina za ubistvo u Srbiji

Za razliku od BiH, gdje je osumnjičen za ratne zločine, Tintor je u Srbiji osuđen na devet godina zatvora za ubistvo.

Podsjećamo, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda iz Valjeva kojom je Tintor osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva Branka Petrovića (50) iz mioničkog sela Todorin (Srbija).

Zločin se dogodio 3. augusta 2012. u Banji Vrujci. Kako je na sudu utvrđeno, Tintor je sa dva hica iz pištolja, za koji, inače, nije imao dozvolu, usmrtio Petrovića hicima u vrat i leđa.

Tintor je nakon počinjenog ubistva pobjegao u nepoznatom pravcu, ali se policiji predao dan kasnije.

Ubistvu je prethodila svađa, nakon koje je Tintor iz prtljažnika kola uzeo pištolj i ispalio dva metka u glavu i grudi Petrovića, te potom ušao u automobil i odvezao se sa mjesta zločina.