VIJESTI

"Majke Srebrenice i Žepe", "Žene u crnom" i INO BiH nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Na inicijativu bh. dijaspore

Al. B.

8.2.2016

Bosanskohercegovačka dijaspora u Skandinaviji, preko svog akademskog lobija, uputila je svoje prijedloge za dodjelu Nobelove nagrade za mir.

Prema informacijama Edina Osmančevića, koji je inače i član lobističke grupe bh. dijaspore, Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade proslijeđena je nominacija za tri organizacije - "Majke enklava Srebrenica i Žepa", "Žene u crnom", te Institut za nestale osobe BiH.

- Sama nominacija predstavlja jedan simboličan čin da se skrene pažnja međunarodne javnosti na ove tri organizacije, koje su svojim nesebičnim i humanim radom, bez sumnje, zaslužile ovo priznanje. Pozivamo sve ljude dobre volje, koji to mogu, da preko svojih lobija, organizacija, zajednica podrže ovu inicijativu - poručio je Osmančević.

On dodaje da je aplikacija predata 30. januara, te da su je, u skladu sa pravilima Komiteta, proslijedili ugledni profesori Univerziteta u Geteborgu i Helsinkiju, Ulla Björnberg, Marita Eastmond i Laura Huttunen, te Kjell Björnberg, bivši sudac Haškog tribunala.