BIH

Nestaje voda iz Jablaničkog i Ramskog jezera

Ostvaruju se prognoze stručnjaka, klima se brzo mijenja

R.B.

8.2.2016

Čitav život sam uz Jablaničko jezero. Kuća mi je uz samu obalu. Iz godine u godinu  vode je sve manje. Korito se smanjuje. Ove godine to sve više dolazi do izražaja. Nema kiše, snijega, voda se daleko povukla...

Ovakvo priča Bajro Ščuk, iz Slatine kod Jablanice koji je, kaže, odrastao uz jezero, i samo put dijeli obalu jezera  i njegovu kuću.  

-U ovo doba godina nekada je jezero bilo puno. Još kada bi se snijeg sa okolnih brda počeo topiti. Sada ga nema. Klima se promijenila. Sve je drukčije. Nema ni kiše. Voda odmiče sve dalje i dalje, a s njom i nivo  jezero, ističe Šćuk.

A koliko se voda povukla iz svog korita najbolje potvrđuju fotografije. Na nekim mjestima vode gotovo da i nema, na  drugim vode je manje za 50 i više posto, sve zavisi od mjesta do mjesta i konfiguracije terena. Tako je, kažu i na Ramskom jezeru.

-Očito da je vode u jezeru sve manje. Pogledajte korito dokle se povukla. Turbine rade, a kiše nema. Ove godine ni snijega nije bilo, ili je to simbolično malo. Bojim se da ne bude i sušno ljeto. Šta onda, kaže Abaz Mezit iz Čelebića, poznatom kupališta gdje vode sada na tom mjestu gotovo i nema.

Klima se, kako kažu stručnjaci, mijenja veoma brzo. Prema nekim istraživanjima neće proći mnogo vremena da će potražnja za vodom biti daleko veća od nafte, a uz to cijena znatno skuplja. Ko bude imao vodu ima i bogatstvo.

Naša zemlja bogata je vodom, rijekama i jezerima, koje, to moramo priznati, ne znamo čuvati ni cijeniti. Zato možda i ne čudi što Arapi danas ne pitaju za cijenu da bi došli do lokacija  sa vodom i prirodnim bogatstvima.

Nivo jezera, kako kažu mještani Jablanice, ovakvo nije ni u sred ljeta. Šta će tek biti ako ova godina, kako predviđaju stručnjaci, bude sušna. Kiše nema, snijega gotovo da i nije bilo, šuma, to značajno prirodno bogatstvo, koje znatno utiče na klimu i vodu, i dalje se, kažu nadležni, nekontrolisano siječe.