BIH

UIOBiH: Oduzeti falsifikati poznatih marki odjeće i obuće

Nezakonita prodaja

Redakcija

8.2.2016

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru u Sarajevu, zbog sumnje u nezakonitu prodaju, oduzeli su razne tekstilne proizvode za koje se sumnja da su falsifikati poznatih svjetskih marki.

- Provodeći pojačane mjere na sprečavanju krijumčarenja roba, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru  Sarajevo, u nekoliko odvojenih akcija, otkrili su i trajno oduzeli veliku količinu razne robe - pojašnjava se u saopćenju UIOBiH.

Na osnovu određenih obavještajnih informacija, kontrolom na četiri lokacije u Sarajevu oduzeta je veća količina garderobe i sportske odjeće i obuće, za koju nije postojala dokumentacija o porijeklu i za koju se sumnja da predstavlja falsifikate poznatih svjetskih brendova kao što su Adidas, Nike, Tommy Hilfiger, Prada.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe prelazi 20.000 KM.

U provedenim aktivnostima na terenu testirana je i korištena nova oprema kao što su: set CT-40, ručni pejdžeri za detekciju radijacije, multitool gerber, te nova vozila "toyota hilux" i "dacia duster".

Ovu opremu UIO je donirala Vlada SAD-a kroz program EXBS (Program za kontrolu izvoza i sigurnost granica).