BIH

TUZLA Zbog teškog zdravstvenog stanja pojedini radnici Livnice počeli ponovo uzimati lijekove i napitke!

Nastavlja se štrajk glađu

Autor:A. Hadžić

8.2.2016

Svih 18 radnika Livnice čelika Tuzla koji su prije 15 dana započeli štrajk glađu nalazi se u izuzetno teškom zdravstvenom stanju.

Danas u 12 sati novinarima se u ime štrajkača obratio Zijad Pirić, čije je fizičko stanje zaprepastilo prisutne. Teško je govorio, a zbog iscrpljenosti nije bio ustanju sam da se kreće.

- Prije 7 minuta mi smo prekinuli apstinenciju od lijekova i napitaka, sve ostalo što je objavljeno u petak ostaje na snazi. Ostajemo blokirani ovdje bez traženja medicinske njege i intervencije bilo koje vrste, stim što smo mi većinom glasova donijeli odluku da se kolege koji nisu uzimali lijekove prisile da uzmu lijekove i napitke. Nije tačno da smo pristali na medicinsku njegu – mi se liječimo sami, sami kontrolišemo šećer i pritisak – kazao je Pirić u svom obraćanju medijima.

Naveo je da zdravstveno stanje većine štrajkača već „postaje  alarmantno“ te da je sinoć donešena odluka  da dio radnika koji imaju maloljetnu djecu bude upućen kući. Ta odluka još nije sprovedena jer ljudi odbijaju da prekinu štrajk i odu kući.. .

- Moram  ovom prilikom da  kažem, da na naše muke i patnje, naše kolege iz boračke organizacije nisu se oglasile ni jednom riječju, premda smo im uputili dopis  da nam pruže moralnu podršku. To je očigledan dokaz da je i boračka organizacija upala u mrežu aktuelnih vlasti i  slobodno kažem da je kupljena. A o  ministrima i aktuelnoj vladi apsurdno je trošiti riječi – naveo je skoro kroz suze Pirić.

Ističući da u ovom trenutku imaju samo podršku medija, Pirić je ipak zamolio neke od njih da ne uznemiravaju njihove porodice jer im  time otežavaju ionako tešku situaciju

- Gospodin  ministar Mićanović  je prije sedam dana rekao da će pokušati da iznađe rješenje u roku 48 sati. Od tog trenutka taj čovjek ne postoji, za njega mi ne postojimo i ono što mi radimo, po njemu, radimo iz objesti - kaže Pirić.

Zijad Pirić potvrdio je da im je  gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović prilikom posjete u subotu obećao pravnu, te u skladu sa mogućnostima grada i finansijsku pomoć. Naveo je da je već danas obećana finansijska pomoć operativna.

Sudeći po onom što smo čuli od njihovog predstavnika, svi radnici imaju probleme sa kašljem, dijarejom, a pojedinci koji su prestali uzimati terapiju zbog  PTSP-a imaju teške psihičke probleme.

Kako je poznato radnici Livnice čelika, koji su privatizacijom postali žrtve fantomske firme "Bosnia valves", a  koja je poslovala u sklopu Livnice, traže da im se uplati bar  jedna dugujuća  plata i riješe prava iz radno pravnog statusa.