SPORT

Američki sportaši razmišljaju o propuštanju OI zbog virusa Zika

Globalna prijetnja zdravlju

Fena

8.2.2016

Zbog straha od virusa Zika koji je postao globalna prijetnja zdravlju, dio američkih sportaša bi mogao propustiti Olimpijske igre koje će se od 5. do 21. avgusta održati u Rio de Janeiru.

Vodstvo Američkog olimpijskog odbora (USOC) obavijestilo je sve američke sportske saveza da atletičari, treneri i ostalo osoblje koje je zabrinuto zbog virusa razmisle o neodlasku u Brazil koji je najugroženiji. Procjenjuje se kako je u Brazilu virusom Zika zaraženo od nekoliko stotina hiljada do čak 1,3 miliona ljudi.

Vodstvo USOC-a cijelu situaciju oko virusa uzima vrlo ozbiljno i brifiralo je saveze da ozbiljno razmotre sve segmente ove priče. Međutim, USOC nije želio izdati nikakvu preporuku za sportaše. Tek su poručili da žene koje su trudne ili razmišljaju o trudnoći ne putuju u Brazil.

- Rečeno nam je da ukoliko smo zabrinuti zbog virusa da ne putujemo u Brazil - kazao je predsjednik Američkog mečevalačkog saveza Donald Anthony dodavši:

- Odluka nije laka, no ukoliko sportaši strahuju za zdravlje možda je bolje da ne putuju u Rio - prenosi Hina.

Direktor Američkog konjičkog saveza Will Connell je poručio kako će odluku prepustiti svakom sportašu individualno.

- Mislim da je to najpoštenije. Ukoliko je nekoga strah normalno je da odustane od puta - naglasio je Connel koji smatra kako će samo mali broj sportaša i ostalog osoblja odustati od puta na olimpijske igre.

- Ne vjerujem kako će biti mnogo odustajanja - dodao je Connel.

Krajem januara Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je objavio kako pažljivo prati cijelu situaciju, dodavši kako za sada nema nikakvih razloga za odgodu takmičenja. I Organizacijski odbor takmičenja je u nekoliko navrata potvrdio da virus Zika neće dovesti u pitanje održavanje ovog velikog sportskog događaja.

- Brazilska vlada je u potpunosti posvećena tome da osigura uvjete kako bi se OI u Rio de Janeiru održale u atmosferi sigurnosti i spokoja - poručio je brazilski ministar sporta George Hilton dodavši kako za vrijeme OI očekuje više od 400.000 turista u gradu.