BIH

BJELAŠNICA Ismir Jusko ulogu ministra zamijenio spasilačkom misijom

Učestvovao u jučerašnjoj evakuaciji nastradalih osoba

N. K.

8.2.2016

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko učestvovao je u jučerašnjem spašavanju i evakuaciji nastradalih osoba na Bjelašnici.

U 13 sati obaviješten je, kako je saopćeno iz sarajevske policije, Operativni centar MUP-a KS da je na Bjelašnici usljed jakog vjetra došlo do pada u provaliju dvije nepoznate osobe.

- Na mjesto događaja su izašli policijski službenici PO Trnovo, Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo sa kojima je bio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo čije je značajno alpinističko iskustvo doprinijelo bržem i efikasnijem izvlačenju i evakuaciji nastradalih, te pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo - navodi iz policije KS.

Spasilačke službe su kasnije pronašle povrijeđenu žensku osobu koja je izvučena iz provalije i prevezena do Babinog dola, a potom helikopterom Oružanih snaga BiH transportovana do KCUS u Sarajevu gdje su joj konstatovane teške tjelesne povrede opasne po život.

Nažalost, život je izgubio 25-godišnji Dragi Novaković čije je tijelo prevezeno u prosekturu Bare gdje će biti izvršen pregled, a po potrebi i obdukcija. 

- Ovim putem želim čestitati i zahvaliti se članovima GSS Sarajevo na odlično obavljenom zadatku. Njihova profesionalnost i stručnost došla je do punog izražaja - istakao je Jusko za "Avazov" portal.

Podsjetimo, ministar Jusko je poznati bh. alpinista i sportista, a do sada je uspješno odradio nekoliko alpinističkih misija među kojima su osvajanje najvišeg vrha Južne Amerike, argentinske Aconcague, koja se nalazi na visini od 6.960,8 metara.