GLOBUS

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a Poziv na oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje

Osude stižu sa svih strana

Fena

8.2.2016

Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Države pozvali su na oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj lansiranju projektila za koji Pyongyang tvrdi da je nosio zemaljski posmatrački satelit.

U izjavi koju je pročitao venecuelanski ambasador u UN-u Rafael Ramirez Carreno, ovomjesečni predsjedajući 15-članim tijelom, Vijeće sigurnosti "oštro osuđuje" sjevernokorejsko lansiranje jer ono "doprinosi sjevernokorejskom razvoju tehnologije za stvaranje nuklearnog oružja".

U izjavi se najavljuje "ekspeditivno usvajanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti" koja osuđuje testiranje nuklearnog oružja prošlog mjeseca. Sjeverna Koreja već je pod sankcijama zbog kršenja ranijih rezolucija Vijeća.

I generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon osudio je lansiranje. Njegov portparol Stephan Dujarric objavio je saopćenje u kome se navodi da "generalni sekretar ponavlja svoj poziv Sjevernoj Koreji da prekine sa svojim provokativnim akcijama i da se vrati ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza. On potvrđuje svoje obavezivanje na rad sa svim stranama na smanjenju napetosti i ostvarenju verifikaciji podložne denuklearizacije Korejskog poluotoka", prenosi Xinhua.

- Ova osuda je zasnovana na činjenici da je to jasna priprema za lansiranje dugometnog projektila, i to je očigledno kršenje ranijih rezolucija Vijeća sigurnosti. Uobičajeno ponašanje više neće biti na snazi. Brojne su rezolucije koje nije provela Sjeverna Koreeja - izjavio je japanski ambasador u UN-u  Motohide Yoshikawa.

- Osim toga, to je jasna direktna prijetnja sigurnosti Japana, kao i Republike Koreje, i zemljama poput Filipina, koje su također u blizini takozvane "zone izbacivanja". To je također regija u kojoj je veoma gust morski i zračni saobraćaj - kazao je Yoshikawa.

Američka ambasadorica Samantha Power podijelila je stavove Yoshikawe i južnokorejskog ambasadora Joon Oha nakon što je pročitano saopćenje vijeća.

- Pyongyang tvrdi da je lansirao, kako ga naziva, mirovni posmatrački zemaljski satelit, ali niko nije prevaren time. Takozvana vozila za svemirska lansiranja spadaju u istu tehnologiju kao balistički projektili, koji su zabranjeni u više navrata rezolucijama Vijeća sigurnosti - kazala je ona.

- Svaka od tih provokacija, svaka od tih ilegalnih akcija, zahtijeva snažan odgovor. Zbog sjevernokorejskih odluka i akcija, mi ćemo osigurati da Vijeće sigurnosti uvede ozbiljne mjere. Cilj uvođenja sankcija nikada nije bio narod Sjeverne Koreje koji je pretrpio neizrecive užase koje mu je nanijela vlastita represivna vlada, užase za koje su Sjedinjene Države tražile u više navrata od ovog vijeća da se pozabavi njima - izjavila je Power.

I južnokorejski ambasador Oh dotakao se te teme.

- Kao Korejac, smatram da je tužno i patetično posmatrati namještene proslave na ulicama Pyongyanga, jer znam da su procijenjeni troškovi samo tog lansiranja blizu milijarde dolara i prehranili bi kompletno sjevernokorejsko stanovništvo za godinu dana - kazao je.

Ambasador Seula u UN-u izjavio "kako je jasno da je dijalog o denuklearizaciji s Pyongyangom sjevernokorejskom čelništvu samo dao vrijeme da razvije svoje nuklearne kapacitete i da trenutne sankcije ne mogu spriječiti sjevernokorejski razvoj nuklearnog oružja. Jasno da je jedini put da se zaustavi Sjeverna Koreja promjena režima - izjavio je Oh.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin izjavio je novinarima po odlasku sa sjednice da svakom novom rezolucijom koja bi ovlastila oštrije sankcije, "ne bismo trebali da se nadamo ekonomskoj propasti Sjeverne Koreje".