BIH

Savez za promjene neće podržati nijedan referendum dok Dodik ne provede onaj o Sudu i Tužilaštvu BiH

Pres konferencija u Banjoj Luci

Fena

8.2.2016

Savez za promjene (SzP) neće podržati bilo kakav drugi referendum u RS-u, sve dok se ne provede mnogo puta najavljeni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika tog saveza.

Potpredsjednik SDS-a i član Predsjedništva SzP Vukota Govedarica optužio je predsjednika RS-a Milorada Dodika da trguje referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH i to veoma loše.

To je vidljivo, kazao je, iz činjenice da je skupštinska odluka o tom referendumu prošla sve potrebne procedure, ali do danas nije objavljena u „Službenom glasniku RS-a“ da bi se odredio datum referenduma i izjašnjavanje glasanja bilo provedeno.

U međuvremenu, Dodik zagovara drugi referendum, o odluci Ustavnog suda BiH o Danu RS-a.

-Dodik sada pokušava da kupi dodatno vrijeme da bi izašao iz ove priče za koju nema podršku ni zvaničnog Beograda, a kamoli nekih drugih zemalja, rekao je Govedarica.

I predsjednik NDP-a i član Predsjedništva SzP Dragan Čavić je rekao da taj referendum neće doprinijeti ukidanju Suda i Tužilaštva BiH i da stoga opozicija nije ni podržala skupštinsku odluku o tom referendumu.

- Ne podržavamo besmislenost, rekao je Čavić i istakao da ne može samo Dodik u RS-u odlučivati kada će odluka o tom referendumu u RS-u biti objavljena  u „Službenom glasniku“ i kada to njima odgovara.

Savez za promjene optužio je danas vlast u RS-u i za "izdaju srpskih nacionalnih interesa prihvatanjem amandamana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u" te su pozvali predsjednika RS-a Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona kako ne bi stupio na snagu.

Predstavnici vladaujće koalicije prihvatili su amandmane Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na ovaj zakon, koji govore da struktura policijskih službenika u policiji RS-a treba da odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema popisu iz 1991.godine.