GLOBUS

U Afganistanu u napadu bombaša samoubice na vojni autobus ubijene tri osobe, 14 ranjeno

Talibani preuzeli odgovornost

Fena

8.2.2016

Najmanje tri osobe su ubijene i 14 je ranjeno u ponedjeljak kada je bombaš samoubica napao autobus nakrcan afganistanskim vojnim osobljem u sjevernom Afganistanu, saopćili su zvaničnici.

Napad se desio neposredno prije osam sati ujutru u oblasti  Dehdadi, nedaleko od prijestonice pokrajine Balkh, Mazar-i-Sharif, navodi se u saopćenju ministarstva odbrane.

Ministarstvo navodi da je osam ljudi ranjeno, dok je Munir Ahmad Farhad, portparol guvernera pokrajine Balkh, izjavio da je 14 osoba, među kojima i tri žene, ranjeno.

Bombaš je detonirao svoj samoubilački pojas u blizini autobusa dok je prevozio pripadnike 209. korpusa Afganistanske vojske Shaheen,  a sve žrtve bili su pripadnici vojnog osoblja, saopćio je Farhad.

Talibani su preuzeli odgovornost za bombaški napad u saopćenju postavljenom online. U saopćenju se imenuje mještanin pokrajine Wardak, koja se graniči s afganistanskom prijestonicom Kabulom, kao napadač.

Autobusi koji prevoze vojno osoblje i vladine službenike česta su meta pobunjeničkih grupa poput talibana, koje nastoje svrgnuti prozapadnu vladu u Kabulu i ponovo uvesti strogo tumačenje islamskih zakona 15 godina nakon što su svrgnuti s vlasti, prenose agencije.