GLOBUS

Holandska ministrica odbrane naredila novu istragu o Srebrenici!

Den Haag

A. Hu.

8.2.2016

Holandski institut za ratnu dokumentaciju (NIOD) nakon 20 godina od genocida u Srebrenici ponovo će pokrenuti istragu o padu istočnobosanske enklave', piše 'Checkpoint', list ministarstva odbrane Vlade Holandije.

Prvi obimni raport NIOD-a objavljen je 2002 godine i rezultirao je padom vlade premijera Wima Koka. Direktni povod za novu istragu NIOD-a koju je naložila Jeanine Hennis-Plasschaert, ministrice odbrane Holandije, su intrigantni navodi izrečeni u tv emisiji u programu 'Argos TV'.

U dokumentarnom filmu 'Argos TV' tvrdi se da je nekoliko saveznika Holandije u dramatičnim danima jula 1995 godine međusobno, iza leđa holandskih vlasti, tajno dogovorilo blokadu vazdušne podrške vojnicima DUTCHBAT-u u Srebrenici. Kao razlog je navedena, između ostalih otmica osoblja UN-a od strane vlasti bosanskih Srba na Palama.

- Holandija nije ništa znala o ovome a NIOD želi u novoj istrazi dokučiti koji izvori i literatura su bili dostupni od objave prvog izvještaja 2002 godine a koji bi se izvori još mogli koristiti.  Tek na osnovu toga će NIOD izraditi prijedlog o eventualno novim istragama, navodi u posljedenjem broju za januar i februar list 'Checkpoint'.

Radna grupa 'Dutchbat 3', sastavljena od bivših veterana Holandskoga bataljona u Srebrenici zadovoljna je najavom nove NIOD-ove istrage o padu srebreničke enklave. U septembru prošle godine predstavnici ove grupe imali su sastanak s holandskim premijerom Mark Rutte i ministricom odbrane Hennis-Plasschaert.

'Nova istraga će napokon doći do prave istine. To je jako bitno pošto se 'Dutchbat 3' u proteklih 20 godina stalno negativno prikazuje. Stvorena je slika da je 'Dutchbat 3' aktivno sudjelovao u genocidu', rekli su u vrlo oštroj izjavi predstavnici grupe 'Dutchbat 3' državnom tv kanalu NOS.

Holandski veterani su presretni a reakcija jednog od njih na Facebook grupi 'Werkgroep Dutchbat3' dovoljno govori o njihovim očekivanjima.

'Ako se ovo dokaže, cijela priča o 'Dutchbatu 3' će se okrenuti naglavačke', rekao je u optimističnom komentaru Marcel Veenstra!