BIH

KURZ: Austrija će podržati aplikaciju BiH za članstvo u EU

Danas u Sarajevu

N. K.

8.2.2016

12:45 Austrija je zauzela jasan stav - uvijek smo Bosnu i Hercegovinu podržavali i pomagali kod približavanja Evropskoj uniji i u njenim reformama, a to ćemo i nastaviti - istaknuo je u Sarajevu ministar za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz, koji je doputovao u zvaničnu posjetu BiH.

On je u Narodnom pozorištu, gdje je upriličeno potpisivanje Sporazuma o naučnoj i tehničkoj saradnji BiH i Austrije, prokomentirao i najavljeno predavanje aplikacije BiH za članstvo u EU 15. februara, ocijenivši da se nakon predaje tog dokumenta za BiH otvara niz pitanja i veliki broj mjera koje će morati poduzeti.

potpisi

Sa potpisivanja sporazuma u Narodnom pozorištu (Foto: B. Nizić)

- BiH treba provesti dosta reformi i to je u njenom interesu, ali i da se priključi EU integracijama. To je proces koji dosta traje, a  jednom mora i početi. Trebamo se svi zalagati da proces bude što brži i intenzivniji - ustvrdio je.

Govorio je i o aktuelnoj izbjegličkoj krizi u Evropi, naglašavajući da su od ukupnog broja izbjeglica jedna trećina njih iz Sirije, dok su ostali ekonomski migranti. Austrija je u prošloj godini primila 90.000 izbjeglica, te da to ne može ponoviti i u ovoj godini.

Smatra da su otvorenost i kultura dobrodošlice u nekim zemljama bili fakor za povećanje broja izbjeglica.

- Jedna trećina izbjeglica je iz Sirije, a ostatak su osobe koje iz ekonomskih razloga napuštaju svoju zemlju. Takvi, međutim, nemaju perspektivu u našim zemljama, jer će to uticati na našu ekonomiju - kazao je.

Kurz podsjeća da se mnoge zemlje nisu snašle s velikim prilivom izbjeglica. Smatra da treba konačno napraviti određenu sigurnost da bi se ta nekontrolirana migracija zaustavila.

- Ti izbjegli ljudi jednostavno traže bolji život i ne može im se na tome zamjeriti. Kada ne bismo dozvolili izbjeglicama da uđu u Austriju, taj bi problem ostao na zemljama zapadnog Balkana.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naglašava da je u fokusu razgovora s ministrom Kurzom bila aplikacija BiH za članstvo u EU, za šta je potvrđena eksplicitna podrška Austrije.

- Svaka zemlja ima svoje specifičnosti, te neke dugo čekaju u statusu kandidata za članstvo u EU. Maksimalno se moramo fokusirati da reforme budu provedene. U tom kontekstu pitanje mehanizma koordinacije je pitanje dana da taj posao definitivno proglasimo završenim, jer je aplikacija za EU bez toga besmislena - naveo je on.

Jake historijske, ekonomske i kulturne veze već dugo postoje između Austrije i Bosne i Hercegovine, a namjera nam je da u Godini kulture 2016. publici naših dviju zemalja omogućimo bolje, savremeno međusobno razumijevanje - istaknuo je danas u Sarajevu savezni ministar za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz koji je doputovao u zvaničnu posjetu BiH.

Povod njegova dolaska je zvanično otvaranje Godine kulture 2016. Austrija - BiH, koja će kroz 50 događaja predstaviti ono najbolje i najsavremenije  u oblasti slikarstva, muzike  filma, književnosti i nauke.   

Kurz je na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu naglasio da Austrija svake godine ima zemlju koja je težišna za Godinu kulture, a nakon što je prošle godine to bila Srbija sada je u fokusu BiH.

Također je kazao da Austriju i BiH vežu ujedno i humane, ljudske veze, jer više od 200.000 građana porijeklom iz BiH danas živi u Austriji.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kao namjeru organiziranja Godine kulture ističe da se bogatim kulturnim sadržajima doprinese boljim kulturnim i bilateralnim odnosima  zemalja. Podsjetio je da su u prošloj godini dva važna takva događaja održana - u Austriji je upriličena izložba stećaka, dok je Austrija bila partner Bijenala savremene umjetnosti u Konjicu.

- Kultura je ta koja snažno povezuje ljude, ne poznajući granice - kazao je on.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naglašava da će događaji u okviru Godine kulture Austrije i BiH biti organizirani u oba entiteta, na području cijele BiH da bi dobri odnosi dviju zemalja doprli do svih.

Ministri Kurz, Osmanović i Crnadak ujedno su potpisali Sporazum o naučnoj i tehničkoj saradnji između BiH i Austrije, uz ocjenu da mu je cilj intenzivirati odnose dviju zemalja. Prvi je to sporazum te vrste potpisan između Austrije i BiH u vremenu nakon Dejtonskog sporazuma.

Godina kulture 2016. zvanično je otvorena danas razgovorom o kulturi u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz učešće spomenutih ministara te stvaraoca i djelatnika u oblasti kulture, te prateću izložbu publikacija o bilateralnim temama, dok se za muzički dio programa pobrinuo jazz-trio Square Waltz.

11:25 Nakon sastanka sa Denisom Zvizdićem i Igorom Crnatkom, savezni ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz se sastao i sa članovima Predsjedništva BiH.

sastanak-u-predsjednistvu

Sa sastanka u zgradi Predsjedništva BiH

11:10 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se danas sa ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Kurz su razgovarali  o bilateralnoj saradnji  između dvije zemlje i zaključili da je veoma dobra i bez otvorenih pitanja.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao ministra Kurza o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i  o ispunjavanju uslova za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u Evropsku uniju. On je izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku koju Republika Austrija pruža Bosni i Hercegovini na evropskom putu i rekao da očekuje  da će se podrška nastaviti i ubuduće.

kurtz-i-zvizdic

Kurz i Zvizdić (Foto: Srna)

Razgovarano je o izbjegličkoj krizi u Evropi i istaknuto da je problem izbjeglica postao problem cijelog svijeta koji se mora što prije riješiti, kako bi se izbjegle posljedice.

Sastanku su prisustvovali  austrijski ambasador u BiH Martin Pammer i ambassador BiH u Austriji Tomislav Leko

10:45 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Sarajevu sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom.

Primarna tema razgovora u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bile su evropske integracije BiH. Ministar Crnadak je istaknuo značaj predstojeće predaje aplikacije za članstvo BiH u Evropskoj uniji i podrške zemalja članica predmetnim nastojanjima, te od ministra Kurza zatražio da Republika Austrija nastavi sa politikom pružanja snažne podrške Bosni i Hercegovini.

Susret je ujedno i dio planiranih aktivnosti ministra Crnatka da se u narednom periodu sastane sa što većim brojem ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, čime bi se aplikaciji za članstvo BiH u EU osigurala afirmativna podrška partnera iz EU.

kurtz-i-crnadak

Razgovor dva ministra (Foto: Srna)

Ministar Crnadak i ministar Kurz su pored analize dobrih političkih odnosa između dvije zemlje, tematizirali i daljnji rast privredne saradnje. U toku razgovora naglašena je i činjenica da je Republika Austrija kontinuirano najveći direktni investitor u BiH.

Dva ministra su izrazila zadovoljstvo zbog početka realizacije veoma značajnog projekta kulturne razmjene između BiH i Austrije, pod nazivom Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016, koja će danas, uz prisustvo dvaju ministara vanjskih poslova, biti svečano otvorena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da će održavanje velikog broja različitih kulturnih događaja, bosanskohercegovačkih u Austriji i austrijskih u BiH, pod motom „Da se (bolje) upoznamo“, dati snažan doprinos daljnjem razvoju odnosa dvije zemlje koje vežu snažne historijske, privredne, kulturne i druge veze.