VIJESTI

IVANIĆ: BiH predaje aplikaciju za članstvo u EU 15. februara, nema tu nikakve dileme!

Član predsjedništva BiH na skupu "Kulturna različitost-zajedničko blago"

Autor:S. D.

8.2.2016

Bosna i Hercegovina predat će aplikaciju za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj Uniji 15. febrara i tu nema nikakve dileme, kazao je ovo danas novinarima u Sarajevu Mladen Ivanić, član predsjedništva BiH.

On je rekao da će prihvatanjem aplikacije Evropska unija pokazati opredjeljenost i podršku evropskom putu BiH.

- Svjesni smo činjenice da će biti rezervi i svega, ali jednom moramo i mi Evropi dati izazov da li podržava BiH ili su i dalje spremni da ovo ostane jedina zemlja koja nema status kandidata na ovom prostoru - kazao je Ivanić.

Također je istakao da očekuje da će BiH dobiti kandidatski status za članstvo u EU 2017. godine.

Ivanić je bio jedan od učesnika konferencije Platforme dijaloga pod nazivom "Kulturna različitost-zajedničko blago" koja se održava u Zremaljskom muzeju u Sarajevu u okviru projekta Ujedinjenih nacija "Dijalog za budućost", u saradnji sa Predsjedništvom BiH.

Osim Ivanića, na skupu su se obratili Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, te Adil Osmanović, ministar civilnih posloava BiH.

Govornici su istakli značaj i ulogu agencija UN-a na zaštiti i promociji kulture i kulturnih projekata u BiH. Istaknuto je da je ulaganje u kulturu važno zbog razumijevanja  naroda u BiH te svih drugih naprednih procesa.

- Moramo biti svjesni da mir nije nešto što dolazi samo od sebe, već nešto što se mora njegovati i čemu moramo posvetiti dosta pažnje. Upravo ovaj niz dijaloških konferencija koje smo napravili je nešto što će narodima BiH dati instrument da razgovaraju - kazala je Sinanoglu.  

Također, dodala je, UN podržava i niz manjih projekata u BiH te rade s mladim ljudima kojim omogućavaju da zajednički predstave svoje ideje.  

- Nastojat ću da s kolegama iz entiteta i kantona uz podršku međunarodnih institucija uradimo sve da se kultura ne posmatra kao nešto u što samo treba ulagati - poručio je Osmanović, navodeći da su istraživanja u BiH iz 2011. godine pokazala da oko 29.000 građana radi u kulturnim institucijama ili imaju veze s kulturnom.