VIJESTI

ŠUŠNJAR SENATORU MCCAINU: Znakovito je kako je Radončić uhapšen pred sam odlazak u SAD

Na marginama molitvenog doručka u Washingtonu

Redakcija

8.2.2016

Na marginama molitvenog doručka, koji je u Washingtonu organizirao američki predsjednik Barack Obama, dužnosnici iz BiH imali su brojne susrete, a na konferenciji o borbi protiv terorizma na području Balkana trebao je sudjelovati i šef SBB-a Fahrudin Radončić koji je uhapšen u policijskoj akciji te je protiv njega već podignuta i optužnica, piše Večernji list BiH.


Američki senator Jim Inhoff organizirao je okrugli stol o porastu prijetnje terorizma na Balkanu.

Velika pozornost

Od američkih političara prisutni su bili kongresnici David Jolly i Robert Aderholt, senator John McCain, bivši republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, te senator Južne Dakote Mike Rounds. Tu konferenciju moderirao je Fatmir Mediu, bivši albanski ministar obrane, a uz njega su govorili sudionici političkog života iz Bugarske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Turske te ministar obrane Makedonije Zoran Jelevski. Iz BiH je bio samo Ivan Šušnjar koji je na molitveni doručak pozvan kao novoimenovani generalni konzul BiH u Chicagu, a pozvani su bili i ministar sigurnosti RS-a Dragan Lukač koji je otkazao dolazak zbog zdravstvenih razloga, te Fahrudin Radončić koji je u međuvremenu uhapšen.

Kongresnike i senatore je zanimala prisutnost i rast domicilnih radikalnih skupina na samom Balkanu, zanimalo ih je koje su procjene izlagača o brojnosti tih ljudi, te koji bi to bili uzroci za mogući rast terorizma u zemljama Balkana.

“Zanimali su ih i odgovori na pitanja što lokalne vlade čine na otkrivanju i suzbijanju takvih pojava te kakva je međudržavna suradnja. O samoj BiH se nije puno govorilo. Tek je predstavnik Kosova spomenuo kako Kosovo i BiH prednjače u broju otkrivenih pristalica radikalizma”, kazao je Šušnjar za Večernji list.

On je imao čast upoznati i senatora McCaina te je iskoristio priliku informirati ga kako je znakovito da je Radončić, kao jedan od rijetkih političara koji se javno istakao svojim upozorenjima o širenju radikalnog islamizma, pritvoren pred sam dolazak u SAD i na ovu konferenciju.

Zahtjev 15. februara

Tokom posjeta Washingtonu predsjednik FBiH Marinko Čavara sastao se s kongresnikom Robertom B. Aderholtom. Sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u Washingtonu Haris Hrle i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zahvalio je kongresniku Aderholtu na pozivu na 64. godišnji nacionalni molitveni doručak. Također, zahvalio je SAD-u i američkom Kongresu za svu pomoć i potporu FBiH i BiH te prenio očekivanja za daljnju potporu na putu prema EU i NATO.

Tokom sastanka, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara upoznao je kongresnika Aderholta sa stanjem u BiH, istaknuvši kako će predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović 15. februara 2016. godine predati zahtjev za članstvo u EU. Kongresnik Aderholt istaknuo je značaj stabilne BiH i Balkana za SAD, te izrazio zadovoljstvo napretkom BiH prema članstvu u EU i NATO savez