VIJESTI

DIVNA DJECA Iz ljubavi prema drugu naučili znakovni jezik

Američki mediji prenijeli priču o sarajevskoj školi

A. K. – M. H.

8.2.2016

Pišu: A. KOVAČEVIĆ/M. HALILOVIĆ

Moj Zejd je sretno i zadovoljno dijete, a iz škole se svaki dan vraća s osmijehom, kazala je Mirzana Ćoralić, majka gluhonijemog dječaka koji pohađa sarajevsku Osnovnu školu „Osman Nakaš“. Njemu u tome pomažu drugovi iz klupe, koji su odlučili naučiti znakovni jezik i tako mu olakšati vrijeme provedeno u školi. Ovu priču prenijela je ugledna američka agencija AP, pa i mnogi svjetski mediji.  

Početak priče

Kako piše AP, dječak je rođen s poteškoćama sluha i govora, ali ipak pohađa redovnu školu, te su njegova učiteljica i drugari dali sve od sebe da nauče njegov jezik, kako se Zejd ni u jednom trenutno ne bi osjećao zapostavljenim. Zejdova majka Mirzana kazala je da je sretna što se piše o njenom sinu i njegovim drugarima iz razreda. 

zejd-coralic2

 Dječak s porodicom

- Ovo je tek početak naše priče. Mi vodimo veliku borbu, a mediji nam svakako pomažu u tome. Nadam se da će ljudi iz primjera Zejdovih drugova i učiteljice shvatiti da ne treba biti podjele među ljudima i da su solidarnost i podrška jako bitne – kazala je Ćoralić.

zejd-coralic3

Zejd sretno i zadovoljno dijete

Majka je dodala da u njegovom napretku u školi ipak najviše pomaže učiteljica Sanela Ljumanović, koja se potrudila da Zejd u školu svaki dan odlazi radostan. 

Osmijeh na licu 

- Da nije učiteljice i njegovih drugara, to ne bi ni bilo tako. Ovdje svi roditelji plaćaju djeci kurs znakovnog jezika i svi imaju želju da nauče. A sve samo da bi Zejd bio kao i oni – navela je Ćoralić.

Roditelji moraju sami plaćati tumače

Ćoralić je kazala da Bosna i Hercegovina nema zakon o plaćanju tumača znakovnog jezika.

- Inkluzija je davno uvedena, ali nije nikada provedena do kraja. Roditelji djece s oštećenih sluhom sami finansiraju asistente za rad s njihovom djecom - kazala je Ćoralić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.