VIJESTI

FADIL NOVALIĆ: Neki su željeli raspad koalicije da bi ušli u vlast

Premijer Federacije BiH otvoreno za "Dnevni avaz"

M. AŠČIĆ

8.2.2016

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, rekao je u razgovoru za „Dnevni avaz“, a nakon što je proteklih nekoliko dana boravio u Vašingtonu kako bi dogovorio nastavak pregovora sa MMF-om, da bi aranžman s ovom međunarodnom finansijskom institucijom mogao biti dostupan već prije polovine godine.

Prema Novalićevim riječima, sastanak u MMF-u održan je kako bi bio "probuđen proces pregovora" koji su izgubili na dinamici u posljednjih mjesec dana.

Riješiti nejasnoće

- Detaljno smo prošli sve prethodne i strukturne mjere i razjasnili sve nedoumice i definicije šta tačno znači svaka od mjera. Složili smo se da smo, praktično, dovršili sve, osim nekih nejasnoća u vezi s problematičnim bankama – istakao je Novalić. 

Dodao je da je dogovoreno da se to okonča u naredne dvije do tri sedmice. 

- Nakon toga bili bi dogovoreni svi principi kako bismo primili misiju MMF-a i aranžman načinili dostupnim svakako prije polovine godine - rekao je Novalić.

Kada je u pitanju rad Federalne vlade, a nakon što je u montiranom procesu uhapšen predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, Novalić konstatira da je Vlada, iako poljuljana zbog vanrednih dešavanja u SBB-u i napada na ovu stranku, uspješno prevladala situaciju. On dodaje da je bilo dodatnih pokušaja destabilizacije. 

- Ta situacija u vezi sa SBB-om jeste unijela zabrinutost u Vladu, ali održavanje nedavne sjednice govori da je u tehničkom smislu taj poremećaj iza nas. Tu moram pohvaliti potpunu kooperativnost i konstruktivnost SBB-ovih ministara - rekao je Novalić.

Premijer Novalić osvrnuo se i na pokušaje udara na Vladu u vezi s navodnim smanjenjem penzija, što se pokazalo neistinitim i planiranim udarom prije svega na ministra iz reda SBB-a, kako bi se izazvao haos u Federaciji.

- Pitanje, rekao bih, montiranog događaja u vezi s penzijama upravo u doba najvećeg intenziteta posljednjih događanja, uz činjenicu da je ovaj resor upravo u domeni ministra iz ove stranke, daje za pravo da zaključimo da postoje izvjesne povezanosti ovih događaja – kaže Novalić.

Napad na koaliciju

Nema sumnje da je „procjena onih koji su to kreirali bila da je upravo tada trebalo napasti koaliciju na ovom socijalno najosjetljivijem pitanju“, upozorio je.

- Ovdje je bio cilj izazvati eventualni raspad koalicije i eventualnu njenu prekompoziciju. Posve je jasno i ko je mogao imati takve namjere – istakao je Novalić.

O kolektivnom ugovoru: Blizu smo saglasnosti!

Novalić je, govoreći o pregovorima s poslodavcima i sindikatima o kolektivnom ugovoru, istakao da su preostali još samo detalji. Vlada je nedavno upozorila da bez njene saglasnosti neće biti potpisivanja, a Novalić je kazao da se došlo u poziciju moguće prihvatljivosti i za Vladu. 

- Kolektivni ugovori došli su do faze moguće prihvatljivosti za sve tri strane i ostali su samo sitni detalji prije potpisivanja – rekao je Novalić.