VIJESTI

PAPIRNA ZENICA Od legendarnog sportskog stadiona do ruševine

Zaboravljen od nadležnih

D. PAŠALIĆ

8.2.2016

Legendarni sportski stadion "Papirna" u Zenici, koji je dugo godina bio kolijevka rukometaša "Partizana I", "Zenice", a kasnije "Čelika", i brojnih malonogometnih virtouza danas je u očajnom stanju. Nakon prelaska rukometaša u veleljepnu Gradsku arenu, stadion "Papirna", na kojem je pisan dio bogate sportske istorije grada čelika, pao je u totalni zaborav i danas je zapuštena ruševina.

Podsjetimo, ovaj stadion izgrađen je davne 1948. godine sa montažnim tribinama, da bi se deset godina kasnije nasuprot montažnih izgradile betonske, dok su 1963. godine izgrađene klupske prostorije i svlačionice.

"Papirna" domaćin svjetskog kvaliteta

Na ovom stadionu igrane su čarobne utakmice najboljih Ex-Yu rukometaša i košarkaša. Pamte se ovdje nastupi sjajnih Hrvoje Horvata, Šjora Praljka, Dragičevića Lavrinića, Krivokapića, Popovića, Nune Idžakovića, nekoliko generacija rukometaša iz visočke porodice Sirčo, ali i zeničkih asova Jurkovića, Pavlešića, Ekmeščića, Begovca, Pojskića, Bačića, Begagića, Alića, Kogoja, Merdanovića, Prakljačića, Zovka i brojnih drugih koji su dali ogroman doprinos u afirmaciji rukometnog sporta.

Pamti "Papirna" i sjajne nastupe i igre najboljeg bosanskohercegovačkog sportiste svih vremena Mirze Delibašića, košarkaško umijeće Dražena Dalipagića, Matana Rimca, Nikole Plečaša, Zdenka Grgića, Omašića, Jelovca, Bačevine, Ivičića, Halilovića, Lincnera, Begičevića, Petkovića, Jurića, Šahmića, Alagića, Sekulića i mnogih drugih generacija koje su igrale i trenirale na asfaltnom terenu legendarnog stadiona.

Igrani najveći gradski derbiji

Na sjajnim malonogometnim turnirima stadiona "Papirna" igrani su najveći gradski derbiji, čiji su akteri bili satkani u ekipe legendarnih naziva "Jan Palah", "Golubak", "Mirna janjad", "Carina", "Jalija", "Bilmišće", "Krč" i druge, koje su godinama budile sportsku javnost grada Zenice.

Na ovom stadionu definitivno su igrali samo oni najbolji sportisti grada Zenice i bivše Jugoslavije, jer je ovaj stadion bio domaćin i bokserskih revija na kojima su nastupali i neki najbolji amaterski bokseri svijeta, kao i brojnih egzibicionih gimnastičkih revija. "Papirna" je bila jedan od kulturnih centara, jer su na njoj, zahvaljujući noćnoj rasvjeti, organizovani brojni koncerti rock grupa, gitarijada, pjevača zabavne i narodne muzike.

Svojevremeno, "Papirna" je svake godine bila domaćin i jedan od pionirskih centara koji je pomogao svjetski uspjeh kečerskih "takmičenja", tako su najpoznatiji svjetski borci "catch as can" trenirali i imali turnire upravo na ovom stadionu.

Vremena se mijenjaju i nekim novim generacijama sportski stadion "Papirna" pao je u totalni zaborav, a morao bi i trebao da bude jedan od sportskih spomenika Bosne i Hercegovine, što zaslužuju i brojna otvorena sarajevska igrališta, mostarski "Kantarevac", banjalučki i tuzlanski asfaltni rukometni tereni, jer su na njima iznjedreni brojni sportski asovi poznati i priznati u svijetu.

Dinar kvalitetnije održavao stadion

"Čekajući Godoa" Gradska uprava Zenice mora u svom budžetu planirati sredstva za minimalno održavanje stadiona "Papirna", koji do konačnog opredjeljenja grada "Šta uraditi sa stadionom?" može još godinama radovati brojnu zeničku djecu, obećavajući im razvoj njihovog sportskog talenta, ali i brojne rekreativce koji su rasli uz "Papirnu" i sa njom gradili svoj društveni i sportski status.

Iz JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, koje upravlja ovim stadionom, svjesni su evidentnog rapidnog propadanja iz godine u godinu, obećavajući u svom odgovoru za „Avazov“ portal kako postoje određeni planovi i idejni projekti koji bi ove ruševine i zapuštenost pretvorile u moderan sportsko-poslovni kompleks.

Uistinu stadion "Papirna" zaslužuje puno veći značaj nego što ga ima sada, a oni koji su ga "srušili" ili pomogli da se uruši definitivno bi trebali čim prije da se pobrinu za ovu gradsku sramotu.