VIJESTI

Vozači se upozoravaju na jake udare vjetra prema južnim i jugozapadnim krajevima BiH

Stanje na putevima

Redakcija

8.2.2016

Prema informacijama kojim raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, saobraćaj se ovoga jutra odvija po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara. Mjestimično smanjena vidljivost u centralnim krajevima naše zemlje, koja ne utiče bitnije na odvijanje saobraćaja.

Zbog učestalih odrona skreće se pažnja vozačima na na puteve: Prozor-Jablanica, Sarajevo-Foča, Bugojno- Novi Travnik i Crna Rijeka-Jajce. 

U južnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje, vozači se upozoravaju na povremene jake udare vjetra. Na autocesti A1 saobraćaj se odvija po mjestimično vlažnom kolovozu, bez vanrednih ograničenja.

Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. 

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH,  na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. 

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 

M-5

Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.  

Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-16 

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17

Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i preko petlje Lašva.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje - mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom. 

REGIONALNI PUTEVI

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

KANTON SARAJEVO

- Zbog izvođenja neophodnih radova od 08 do 16 sati privremeno je obustavljen saobraćaj u ulici Kalemova na dijelu od raskrsnice sa ulicomTešanjska do raskrsnice sa ulicom Omera Stupca. Saobraćaj se odvija alternativnim pravcima.

- Zbog izvođenja radovana rekonstrukciji kanalizacione mreže , od 08.02 do 14.04. od 07 do 17 sati saobraćaj će biti obustavljen u ulici Bare kod Stupa.

MOSTAR

- Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta).  Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.