OSTALI SPORTOVI

PRVA RUKOMETNA LIGA: Pripreme "Čelik Juniora" za nastavak sezone u punom jeku

Trenutno na četvrtom mjestu sa 13 bodova

D. Pa.

7.2.2016

Zenička škola rukometa "Čelik Junior", koja se takmiči u okviru Prve rukometne lige BiH kao najmlađa ekipa, pripreme za proljetni dio sezone počela je još prije petnaest dana. Da u rukovodstvu i stručnom štabu zeničkog rukometnog prvoligaša imaju velike planove govori i činjenica da su svi sportski kapaciteti grada maksimalno iskorišteni. Pored toga, škola rukometa "Čelik Junior" formirala je i radni tim, koji je napravio plan funkcionisanja škole rukometa sa seniorskim timom sve do 2020. godine.

- Škola rukometa "Čelik Junior" je jedna od rijetkih sportskih kolektiva koji imaju misiju i viziju, te koji postavljaju dugoročne ciljeve, a koji se direktno vezuju za što bolje predstavljanje grada u državi, regionu, Evropi, ali i svijetu - pojašnjavaju iz "Čelik Juniora"

Pripreme za proljetni dio sezone

Nastavak rukometne Prve lige BiH očekuje se 20. marta, a u "Čelik Junioru" nema odmora. Svakodnevno se radi i po dva puta dnevno, tako se trenažni proces trenutno provodi na Atletskom stadionu "Kamberovića polje", ali i u teretani.

- Pripreme naših seniora su u punom jeku, radimo svaki dan po dva puta i to kroz detaljno izrađen pripremni plan. Trenutno pripreme obavljamo na Atletskom stadionu ''Kamberovića polje'', kao i u teretani, gdje pospješujemo kondiciju i snagu. Ovaj dio priprema trajat će punih 20 dana, a za to vrijeme obavit ćemo minimalno 40 treninga. Poslije toga, odlazimo na Smetove gdje ćemo odraditi šest treninga u tri dana, a potom ćemo napraviti mali predah prije prelaska u dvorane - "Arenu" i "Bilmišće". Kako je planom predviđeno, naši seniori će odraditi stotinu treninga prije samog početka proljetnog dijela prvenstva. U sklopu priprema odigrat će se i niz prijateljskih susreta, što će biti i finalni test pred nastavak prvenstva - kazali su iz stručnog štaba "Čelik Juniora".

Jedna od velikih blagodati seniorskog tima "Čelik Junior" je zasigurno kvalitetan igrački kadar, koji dolazi iz njihove škole rukometa koja broji oko 150 polaznika. 

- Čelik Junior je od svog početka, prije sedam godina, postavio određene ciljeve. Naš cilj je bilo formiranje 100% zeničkog sportskog kolektiva, te ulaganje u našu djecu. Danas imamo preko 150 polaznika, a najstariji dječaci uključeni su u seniorsku Prvu ligu BiH. Vjerujte, zaista je poseban osjećaj kada dođete na trening, a na njemu tridesetak rukometaša koji direktno konkurišu za ulazak u 16 najboljih, odnosno za utakmice Prve lige. Naš stručni štab ima veliki izbor kvalitetnih igrača i to je naše najveće bogatstvo - kazali su iz rukovodstva "Čelik Juniora".

Seniori zajedno do 2020. 

Rukovodstvo škole rukometa "Čelik Junior" zajedno sa igračima i roditeljima onih malodobnih, obavili su sastanak na kojem su izloženi dugoročni planovi. Na opće zadovoljstvo dogovoren je zajednički, naporni rad u naredne četiri godine. Naime, svi igrači koji čine seniorski tim "Čelik Junior" sigurno će biti članovi ovog kolektiva u naredne četiri godine. Cilj je stvaranje 100% zeničkog kluba koji će da bude dijelom elitnog ranga takmičenja bh. rukometa, ali i kako kažu, direktni konkurenti za europska takmičenja.

- Mi znamo da smo pred sebe stavili ogromne ciljeve i da su nam ambicije velike. Međutim, kada pogledamo našu djecu koja su velika blagodat, vjerujemo da možemo i daleko više od onoga što smo sebi 'zacrtali'. Ulaganjem u njihov napredak i pružanjem idealnih uvijeta za rad, nema sumnje da će u navedenom periodu naš kolektiv biti dijelom bh. rukometne elite. Ne krijemo ni ambicije da sa napornim radom budemo dijelom i kvalifikacija za europska takmičenja - optimistični su u rukovodstvu zeničkog prvoligaša.

Zeničani su godinu dana u sklopu takmičenja u Prvoj ligi BiH bez poraza na domaćem terenu, te su u vrhu po posjećenosti rukometnih utakmica na prostoru BiH.

Dočekuju rukometaše iz Bihaća

Rukometaši zeničkog "Čelik Juniora" trenutno se nalaze na četvrtom mjestu sa 13 bodova, te će u prvoj utakmici drugog dijela sezone dočekati RK "Bihać", a eventualnom pobjedom "skočili" bi na treće mjesto. Utakmica sa Bihaćem na programu je 20. marta, simbolično na Dan Zenice, u renoviranoj dvorani Bilmišće sa početkom u 13 sati uz besplatan ulaz.