GLOBUS

Češka Vlada platila prošle godine šest miliona dolara za oslobađanje dvije žene otete u Pakistanu

Odluka o isplati donesena jednoglasno

Srna

7.2.2016

Češka Vlada platila je prošle godine šest miliona dolara otkupnine za oslobađanje dvije žene otete u Pakistanu, piše češki nedjeljnik "Respekt". Antonie Chrastecka i Hana Humpalova u martu 2013. godine oteli su naoružani napadači u provinciji Balučistan, na jugozapadu Pakistana nedaleko od granica sa Afganistanom i Iranom.

One su u Pakistan ušle iz Irana kao turisti i u pratnji plemenskih policajca. Na video-snimku, emitovanom neposredno nakon otmice, dvije mlade žene tražile su oslobađanje pakistanskog naučnika Afije Sidiki, koja je u zatvoru u SAD od 2010. godine jer je optužen za terorizam.

Češki premijer Bohuslav Sobotka saopštio je da su žene oslobođene, nakon što su dvije godine provele u zarobljeništvu, te da su vraćene u Prag 28. marta prošle godine. "Respekt" piše da je razgovore sa otmičarima o otkupnini vodio češki državni Savjet za bezbjednost.

"Pregovori nisu bili laki, ali na kraju, niko nije želio da preuzme odgovornost za smrt mladih žena. Odluka o isplati otkupnine donesena je jednoglasno", rekao je anonimni učesnik pregovora nedjeljniku.