KOLUMNE

Svjetsko priznanje

Ličnost dana Edin Hasanović

A. H.

8.2.2016

Na glamuroznoj 51. dodjeli nagrada Zlatna kamera u Hamburgu, glumac Edin Hasanović (23), porijeklom iz Zvornika, proglašen je najboljim mladim glumcem. Njegovo ushićenje zbog dodijeljenog mu priznanja izazvalo je nepodijeljene simpatije miliona TV gledalaca, a posebno Bosanaca i Hercegovaca.

- Mama, volim te najviše na svijetu – poručio je ushićeni Edin svojoj majci Hidi nakon što je primio nagradu, ističući da ga je ona 1992. godine „u najtežim okolnostima“ donijela iz Bosne u Njemačku.

Edin je, naime, imao samo dva mjeseca  kada je njegov otac Senad, skupa sa svojom braćom Seadom i Nijazom Hasanovićem, zarobljen na Bijelom Potoku kod Zvornika, a potom strijeljan sa još oko 700 Bošnjaka. Posmrtni ostaci njegovog oca ni do danas nisu pronađeni.

Ono što, osim talenta, dodatno izgrađenog školovanjem na prestižnoj akademiji, posebno plijeni jeste Edinova skromnost, ali i  svjesnost  ko je i odakle je. Pokazao je to i preksinoć na svečanosti dodjele nagrade  u Hamburgu kada je svojim riječima zahvale na noge podigao oko hiljadu gostiju u dvorani, među kojima su se našle  i mnoge  poznate holivudske zvijezde. Edin Hasanović rođen je 2. aprila 1992. godine u Zvorniku.