LIFESTYLE

Evo šta će Google pokazati svima koji traže informacije o terorizmu

Od sada prikazivati pogrešne rezultate

Autor:(A. Vr.)

7.2.2016

 

Google će od sada prikazivati pogrešne rezultate pretraživanja svim simpatizerima ekstremističkih skupina u potrazi za informacijama o izvođenju terorističkih napada. Umjesto toga najpopularnija tražilica na svijetu će takvim korisnicima ponuditi antiradikalne linkove, odnosno potpuno suprotno od onoga što on traži.

“Radimo na protivpričama širom svijeta. Ove godine radimo na dva pilot programa. Jedan radi na otkrivanju ovakvih pregleda, a drugi kako bi se osiguralo da osobe koje tragaju za potencijalno štetnim sadržajima u našem pretraživaču dobiju ove protivpriče”, rekao je Anthony House, jedan od direktora u Googleu, predavajući dokaze u britanskom parlamentu.

Vlade širom svijeta sve su svjesnije potrebe za protivpričama kako bi se borili protiv prisutnosti ISIL-a i sličnih skupina na internetu. Od sada, ako netko upiše “priključiti se ISIL-u”, Google će ga uputiti na linkove mirovnih organizacija.

YouTube je u 2014. godini povukao čak 14 miliiona video zapisa koji su bili povezani s terorizmom. Kako je Google već rekao, pritom ih je vrlo teško kontrolirali, jer u jednoj minuti se pojavi 300 novih video uradaka.

Ovaj potez nastavak je zajedničkih napora Googlea i drugih velikih IT kompaniju borbi protiv terorizma. Sve je krenulo prošlog mjeseca kada se s njima sastao predsjednik SAD-a Barack Obama, za stolom uz Google bili i Apple, Facebook i Yahoo.

“Sastanak je potvrdio da smo ujedinjeni u cilju da teroristički materijali ne budu na internetu”, objavio je Facebook.