GLOBUS

Stoltenberg osudio sjevernokorejsko lansiranje rakete

Generalni Sekretar NATO-a

Fena

7.2.2016

Generalni Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oštro je osudio današnje lansiranje rakete od strane Sjeverne Koreje korištenjem balističke raketne tehnologije, a koje je uslijedilo nakon testiranja nuklearnog oružja Sjeverne Koreje 6. januara ove godine.

Stoltenberg je u saopćenju za javnost istaknuo da ovo lansiranje predstavlja direktno kršenje pet rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojima se u nekoliko navrata zahtijeva od Sjeverne Koreje da obustaviti sve aktivnosti vezane za svoj balistički raketni program, i ispoštuje već postojeće obaveze u skladu sa moratorijumom na raketna lansiranja, i ne provodi nikakva daljnja nuklearna testiranja ili bilo kakve vrste lansiranja koristeći balističku raketnu tehnologiju.

- NATO će nastaviti sa apelima prema sjevernokorejskim vlastima da u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu, ne izvršavaju ikakve prijetnje prijetiti ili poduzimaju ikava lansiranja pomoću balističke raketne tehnologije i da se suzdrže od bilo kakvih provokativnih aktivnosti u budućnosti - poručio je.