VIJESTI

NESREĆA NA BJELAŠNICI Ženskoj osobi ljekari se bore za život, tijelo muškarca prebačeno u Babin Do

Tokom spuštanja planinara došlo do proklizavanja

Redakcija

7.2.2016

19:48 U popodnevnim satima u nedjelju desila se nesreće na planini Bjelašnici prilikom spuštanja grupe planinara od Opservatorija prema Kotlovima i Babinom Dolu. Tokom spuštanja došlo je do proklizavanja s jedne snježne strehe gdje su dva planinara propala kroz tu strehu, pri čemu je jedan od njih smrtno stradao. Drugi planinar (djevojka), koja je teško povrijeđena, kasnije je transportovana helikopterom OS BiH u Klinički centar Sarajevo, gdje joj ljekari ukazuju neophodnu medicinsku pomoć. 

U akciji izvalačenje i spašavanja planinara učestvovala je Kantonalna služba Kantonalne uprave CZ Sarajevo, GSS Stanica Sarajevo, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i pripadnici Civilne zaštite, saopćio je Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite.

18:33 "Tijelo nastradalog muškarca prebačeno je u stanicu GSS-a u Babinom Dolu, a uskoro će biti transportovano u Sarajevo, javio je novinar "Avaza" koji se nalazi na licu mjesta.

GSS-stanica Sarajevo saopćila je da je akcija spašavanja okončana.

"Zahvaljujemo se uposlenicima firme ZOI'84, jedinicama MUP-a koje su bile na terenu sa nama te svim medijima koji su uz nas i blagovremeno obavještavaju javnost o situaciji na terenu. U nadi da ćemo što manje ovakvih vijesti u budućnosti slati u javnost, želimo još jednom upozoriti sve građane koji se kreću na planini da maksimalno vode računa o bezbjednosti", saopćila je GSS-stanica Sarajevo.

17:28 "Ženska osoba mlađe životne dobi, koja je helikopterom prebačena na KUM, životno je ugrožena i ljekari joj se bore za život", kazala je za "Avazov" portal portparol UKCS Muamera Šehić.

17:04 Iz Federalne uprave civilne zaštite su nam potvrdili da se 10 planinara kretalo ovim područjem, te da je snijeg zatrpao dvije osobe, od čega je jedna smrtno stradala.

16:56 Ženska osoba koja je teško povrijeđena prebačena je na KUM. Još jedan planinar je ostao zatrpan, a tim na licu mjesta ga pokušava osloboditi.

16:53 Povrijeđena ženska osoba je uspješno evakuisana iz Kotlova i spustena u Babin Do. Očekuje se helikopter radi daljeg i brzeg transporta prema KUM-u, navodi se u saopćenju Gorske službe spašavanja.

16:20 Tim Gorske službe spašavanja saopćio je da su došli do teško povrijeđene ženske osobe, te su krenuli sa transportom.

"Transport ženske osobe krenuo je iz reona Kotlova prema spoju staze Kolijevka. I dalje se očekuje slijetanje helikoptera na spomenuti lokalitet staze Kolijevka. U slučaju ne dolaska helikoptera, a ekipe budu na licu mjesta, transport će krenuti prema Babinom Dolu sa unesrećenom, da bi što prije mogla biti transportovana do KUM-a", navodi se u saopćenju

16:15 Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, na putu je za Bjelašnici kako bi pomogao kolegama Kantonalne civilne zaštite Sarajevo.

"Ono što ja znam da su tri osobe povrijeđene, ali stepen povreda ne bih mogao reći niti da li je neko nastradao. Ove osobu su najvjerovatnije propale kroz snijeg. Mi čekamo odobrenje od Oružanih snaga BiH za helikopterom. No, pada mrak, puše jak vjetar, vidjet ćemo šta će se dešavati. Tu je jedan helikopter od EUFOR-a. On je već na gore. Još uvijek se  utvrđuju sve okolnosti nesreće, a akcija spašavanja nastradalih je u toku", rekao nam je Solak.

16:10 Jedna osoba je smrtno stradala, a druga je teško povrijeđena u nesreći koja se desila na Području Kotlovana na Bjelašnici - potvrdio je Feni glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

15:30 Danas u popodnevnim satima na Bjelašnici, u blizini Sarajeva, dogodila se nesreća u kojoj je više osoba povrijeđeno.

Kako nezvanično saznajemo, snijeg je zatrpao planinare na samom vrhu Bjelašnice, u Kotlovima, a prema za sada dostupnim informacijama jedna žena je ozbiljno povrijeđena.

Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) iz Sarajeva su na terenu, a angažovani su i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i sarajevske policije.

U toku je akcija spašavanja nastradalih planinara.