LIFESTYLE

UPOZNAJTE PRAVU MAŠU Ona pozajmljuje glas omiljenoj nestašnoj djevojčici!

Tvorac popularnih “Maše i Medvjeda” otkriva tajnu uspjeha svog crtića

Autor:(A. Vr.)

7.2.2016


Dogodovštine "Maše i Medvjeda" su danas, možda i jedan od najpopulanijih crtanih filmova u cijelom svijetu. Toliko je popularan među djecom, ali i odraslima, da bi sve djevojčice voljela da budu na mjestu Aline Kukuškin koja je pozajmila glas maloj nevaljalici. Maša je nastala prije sedam godina, a Alina Kukuškin rođena je 26. septembra 2001 u Moskvi.

Prije pet godina studio "Animakord" koji snima crtani film, organizovao je audiciju za koju je čula i Irina Kukuškin, Alinina majka.

- Tada nisam pridavala značaj tom projektu. Ko je mogao da zna da će se sve pretvoriti u tako veliku stvar. Bilo je interesantno. Alini su rekli da kaže nešto u mikrofon što prirodnijim glasom. Svi su bili iznenađeni i vrlo brzo su me obavijestili da će Alina pozajmiti glas Maši - priča njena majka Irina. 

56228-hqdefault-1-f

Alina Kukuškin posuđuje glas Maši

Alina je sada prava zvijezda u Moskvi. Prije nekoliko godina je čak pozvana i da kao "počasna Maša" učestvuje na prestižnom festivalu Slovenski bazar.

Ali jednom u dva mjeseca ona, kao pravi profesionalac, zatvara se u studio i snima novu epizodu "Maše i medvjeda". Za svoj rad dobija i nadoknadu od oko 300 dolara.

Na sreću, slava je nije poremetila i uspjela je da i dalje ostane obično dijete. Alina je učenica osnovne škole u Moskvi i nastavnici joj ne popuštaju zbog njene popularnosti.

- Nikome ne govori da je ona Maša. Djeca sama primjete -kaže skromno Alinina majka.

Iako svi kažu da je ista kao Maša, ona ne misli tako.

- Маšа је rođena dosta prije mene. Režiser Oleg Kuzovkov putovao je brodom i upoznao djevojčicu od dvije-tri godine, koja je bila nevaljala i sve vrijeme i zadavala je muke roditeljima. Ta djevojčica je Maša. Ali ima nešto....- stidljivo priznaje Alina: I ja volim da se igram doktora kao Maša i sve moje igračke su u zavojima. 

Oleg Kuzovkov stvarni je tata crtanog filma Maša i medvjed koji oduševljava klince širom  svijeta. 

Koliko su Maša i Medvjed oduševili klince širom svijeta najbolje svjedoči podatak da su do sada napravljene 52 epizode te da je možda najpopularniji crtić iz serijala ‘Maša i kaša’ (i to na ruskom jeziku) na YouTubeu pregledan više od 783 miliona puta. 

Autor Maše Oleg Kuzovkov nije bio svjestan kakav će uspjeh požeti njegov crtani no čim je dobio ideju u nju je i vjerovao. Sama ideja došla je slučajno, dok je bio na ljetovanju  na Krimu u ljeto 1996. godine

Tu je naime  vidio jednu, u najmanju ruku aktivnu, ali i pomalo zločestu djevojčicu koja je na plaži radila smicalice starijim kupačima. Dodatnu inspiraciju, kazao je kasnije, pronašao je i u crtanom Tom i Jerry.

No, iako se ideja rodila već tada, do ozbiljnih pregovora s investitorima čekao je punih 10 godina. U drugoj polovinii 2007. Kuzovkov se vratio na tu temu, napisao je projekt i zajedno sa grupom  saradnika izradio prve skice Maše te je krenuo tražiti ulagača. Uskoro je pronađen i  investitor pa je počeo rad na prvoj Maši koja je svjetlo dana ugledala 2009. godine.

oleg-kuzovkov

Autor Maše Oleg Kuzovkov 

Čim se crtani uspio probiti na američko tržište pobrao je sve nagrade za animaciju, a distribucijska prava otkupili su najveći: Cartoon Network, Sony Music i NBC Universal.

Nakon što je crtani pobrao slavu počele su se izrađivati igračke, videoigrice, šalice, majce i kape…odnosno, lik Maše i medvjeda pojavljuje se na gotovo svemu što može namamiti djecu.