VIJESTI

PROTESTNA ŠETNJA U SARAJEVU Zabranjivanje vjerskih obilježja u BiH je neprihvatljivo!

Građani ukazali na problem zabrane nošenja hidžaba

E. H.

7.2.2016

14:13 Mirnom šetnjom koja je uslijedila od Baščaršije do BBI Centra, u kojoj se, prema procjeni policije koja je osiguravala skup, nalazilo oko 2.000 do 3.000 hiljade građana i čitanjem zajedničke izjave na platou ispred BBI Centra, na koji nisu mogli stati svi učesnici, zvanično je završen skup.

Organizatori su istakli da su zadovoljni organizovanom šetnjom, te da je ona protekla mirno i dostojanstveno, bez ijednog incidenta.

Sa ovog skupa poslate su poruke mira i suživota, te je jasno rečeno da je zabranjivanje vjerskih obilježja u BiH neprihvatljivo jer je ona demokratska, multikulturalna i slobodna država.

12:38 U Sarajevu je danas započela protestna šetnja za ljudska prava pod nazivom "Hidžab - moje pravo, moj izbor, moj život", u organizaciji koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija.

Na platou pored sarajevskog Sebilja okupilo se više stotina pripadnica ljepšeg spola, kao i građana Sarajeva, koji su svojim prisustvom odlučili skrenuti pažnju na problem zabrane nošenja hidžaba.

Organizatori su poručili kako se radi o mirnoj šetnji, što znači da u toku okupljanja i šetnje neće biti uzvikivanja parola, vike i galame, kao ni narušavanja javnog reda i mira.

Javno okupljanje trajat će danas od 12:30 do 14 sati, a okupljeni građani prošetat će od Baščaršije do BBI Centra.