CRNA HRONIKA

Kod Orašja i Modriče oduzete cigarete i duhan

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje

Fena

7.2.2016

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su u Orašju te na putnom pravcu Šamac - Modriča 1.030 paklica cigareta i 130 kg sitno rezanog duhana.

Radi se o robi koja je bila namjenjena za nezakonitu prodaju na tržištu BiH, saopćeno je danas iz UIO.

Kako se pojašnjava, službenici UIO su, u saradnji s kolegama iz Granične policije BiH, izvršili pretres jedne porodične kuće u Orašju, čije prostorije su korištene za smještaj robe, kao i pretres putničkog motornog vozila u vlasništvu S.N. iz Brčkog.

Prilikom izvršenog pretresa pomoćnih objekata i navedenog vozila, pronađene su cigarete Walter Wolf, York, Marlboro, Ronhill, Bond i dr. u ukupnoj količini od 1.030 paklica, kao i rezani rezani duvan u količini od 24 kg, bez akciznih markica i sa akciznim markicama Hrvatske, Srbije i Kosova.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”.

Takopđer, ovlašteni službenici UIO su, u sardnji sa službenicima Policijske stanice Modriča, na putnoj komunikaciji Šamac – Modriča, izvršili kontrolu putničkog motornog vozila u vlasništvu E. S. iz Banja Luke, te su u unutrašnjosti vozila u prtljažniku pronašli četiri crne vreća sitno rezanog duvana u količini od 100 kg.

Protiv ove osobe bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu u Doboju zbog postojanja osnova sumnje da je počinjen prekršaj kažnjiv kaznenim odredbama  Zakona o akcizama u BiH.