BIH

Haris Kero jedini u Donjem Vakufu šiša i muškarce i žene

Dvadesetpetogodišnji frizer iz grada na Vrbasu

A. VREBAC

7.2.2016

 

Haris Kero (25) je jedini frizer iz Donjeg Vakufa koji šiša u muškarce i žene. Po završetku srednje škole upisao je fakultet koji je napustio nakon godinu dana studiranja, jer je kako kaže studirao više zbog roditelja nego zbog sebe samog. 

Tetka došla na ideju da bude brico

-  Moja tetka došla na ideju da bi mogao učiti zanat za bricu, ni to mi se nije svidjelo kao ni fakultet, ali tetka je rekla da bi mogao ići na frizersku akademiju i da budem muški i ženski frizer. To mi je u tom trenutku bilo primaljivo i odlučio sam da pokušam s akademijom, ali ni to nije bila moja sudbina.Zvao sam razne frizerske akademije, ali mi se činilo preskupo pa sam odlučio naći nekoga ko će mi pokazati tajne frizerskog zanata - rekao je Kero.

Ističe da nakon neuspjeha u Donjem Vakufu u kojem ga niko nije htio primiti na praksu pokušao je kod momka iz Bugojna s kojim se nikada nije čuo niti vidio u životu.

- S Emirom Šeremetom, svima u ovim krajevima poznatijmi kao Beba obavio sam razgovor i dogovorili smo se za minutu. Beba je bio muški i ženski frizer i to mi je odgovaralo.S njim sam učio zanat i poslije sam otvorio sam svoj frizerski salon u Donjem Vakufu i zadovoljan sam koliko imam posla - rekao je Kero.

Dodaje da se sjeti poslovice koja kaže: "Ako čovjeku daš ribu, nahranit češ ga za jedan dan, ali ako ga naučiš loviti ribu, nahranit češ ga za cijeli život" .

haris-kero
 
- Meni moj Beba naumpadne svaki dan, jer me je naučio da šišam,farbam, izvlačim pramenove, naučio me je da budem frizer i vječno sam mu zahvalan na tome - istakao je Kero.

Više ženskih nego muških mušterija

Ističe da svoj frizerski salon imam već dvije godine i 6 mjeseci i da je bilo razno raznih priča kada je otvorio salon.

- Bilo je priča kao "kako će muškarac šišati žene" i slično, ali malo po malo to je postalo normalno i Donjem Vakufu. Sada hvala Bogu imam dovoljno posla i imam više ženskih mušterija nego muških - kazao je Kero.

Cijene šišanja u Donjem Vakufu među najjeftinjim u BiH

- Što se tiče cijena u Donjem Vakufu mislim da su preniske u odnosu na druge gradove u Bosni i Hercegovini. Bugojno koje je 12 kilometara udaljeno od nas ima duplo veće cijene šišanja i ostalih frizerskih usluga - rekao je Kero.