BIH

CRNADAK: Neupitna je podrška SAD i Obame BiH

Ministar vanjskih poslova BiH

Autor:Kenan KEŠMER

7.2.2016

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak boravio je posljednja dva dana u glavnom gradu najmoćnije države na svijetu, Vašingtonu, gdje je, osim što je prisustvovao molitvenom doručku koji organizira predsjednik Barak Obama (Barack), održao niz sastanaka s dužnosnicima američke administracije. U intervjuu za „Dnevni avaz“govorio je i o trenutnim aktivnostima uoči podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.

Stvar prestiža

Prisustvovali ste molitvenom doručku na kojem su bili gosti iz 140 zemalja svijeta. Predsjednik Obama uputio je jake globalne poruke, kakvi su Vaši utisci?

- To je jedan spektakularan događaj s velikim brojem poznatih ljudi, ne samo iz svijeta politike, i sigurno je da je stvar prestiža pojaviti se tu. Dobra je stvar što je BiH bila veoma vidljiva, uključujući premijere entiteta. Mislim da je to jedno dobro iskustvo. Tu nije bilo prilike da se direktno razgovara o BiH, kao što se rekli, poruke su bile generalne, ali sve u svemu pozitivna stvar.

Osim toga, održali ste sastanke s visokopozicioniranim dužnosnicima administracije SAD, pomoćnicom državnog sekretara Viktorijom Nuland (Victoria) i Čarlsom Kupčanom (Charles Kupchan), direktorom za evropske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD. Koliko su oni upućeni u dešavanja u BiH, s obzirom na globalne probleme?

- Ti ljudi veoma su upoznati. Gospođa Nuland i ja imali smo dobar i otvoren sastanak. SAD šalju vrlo jasnu poruku da stoje na poziciji podrške reformi i posebno napora i opredjeljenja Vijeća ministara da se ozbiljno uđe u borbu protiv korupcije. Što se tiče naše aplikacije, bilo je određenih opreza u vašingtonskim krugovima, ali administracija je to opet pozitivno ocijenila i rečeno je da će se detaljno i pažljivo pratiti sve što radimo poslije toga.

Novi detalji

Poruke podrške uputio je predsjednik Obama preko našeg ambasadora u Vašingtonu, Harisa Hrle. Možemo li onda reći da imamo podršku od cijele administracije SAD?

- Apsolutna je podrška SAD, od predsjednika Obame do ostatka administracije ona je neupitna. I ono što je meni drago jeste što se precizno naglašava potreba da svako u skladu sa svojim nadležnostima preuzme svoje obaveze i da niko ne treba imati bojazni da će tok evropskih integracija bilo koji narod ugroziti.

U posjetu BiH dolazi i Vaš kolega, ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz). Šta će biti teme razgovora, naša aplikacija?

- To je sastavni dio zvaničnog početka godine kulture „Austrija-BiH 2016“. Mi smo već razgovarali o aplikaciji, ali i u ponedjeljak ćemo na sastanku još jednom prenijeti najnovije detalje iz naših aktivnosti. Siguran sam da ćemo od Austrije imati podršku, koja je zainteresirana da naš evropski put ide brzo.

Sastanak s Hanom

Bliži se 15. februar, datum koji je određen za predaju aplikacije. Koje se aktivnosti trenutno provode? 

- Nosilac aktivnosti je Predsjedništvo BiH i oni će odrediti delegaciju koja će u Briselu predati naš zahtjev, a predvodit će je predsjedavajući Dragan Čović. Ja ću odmah sutradan nakon predaje imati susret s komesarom za proširenje Johanesom Hanom (Johannes Hahn) i ideja je da vrlo otvoreno pričamo kako će izgledati dani, sedmice i mjeseci nakon predaje, jer tada kreće pravi posao. U narednim sedmicama moj cilj je da održim što više sastanaka s evropskim ministrima, kako bi naša aplikacija bilo što bolje prihvaćena.