BIH

GENERAL DIVJAK OTVORENO: Bez bošnjačkog jedinstva nema BiH!

O krizi i hapšenju Radončića

M. AŠČIĆ

7.2.2016

Jovan Divjak, legendarni general Armije RBiH i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“, rekao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ da je bošnjačko jedinstvo ključno za opstanak BiH i da bez tog jedinstva koje čine najveće bošnjačke stranke u državi, SDA i SBB, nema ni Bosne.

No, ustvrdio je da to bošnjačko jedinstvo urušavaju domaće snage, a ne one izvana, kako se misli i pogrešno tumači. 

Kuda idemo

Divjak je prokomentirao i posljednja dešavanja u državi nastala nakon hapšenja Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost. Istakao je da je ono što se desilo Radončiću "klip koji su bacili sami Bošnjaci".

- Postavlja se jednostavno pitanje kuda sve ovo vodi. Posebno se to odnosi na sukob u okviru bošnjačke zajednice, jer sama podjela među njima daje priliku drugim dvjema stranama, mislim na onu u RS i onom dijelu gdje su Hrvati većina, da trijumfuju. Prema mom mišljenju, bačena je kost među Bošnjake. Bez jedinstva Bošnjaka nema, naravno, ni Federacije ni BiH - precizirao je Divjak.

Prema njegovim riječima, hapšenje Radončića "utjecat će na naš put u Evropu“.

- Drago mi je što izjave predstavnika SDA i SBB-a, pa i samog Bakira Izetbegovića, govore da oni žele da održe to jedinstvo. Bez tog jedinstva ne mogu se rješavati ni problemi ekonomije, zapošljavanja, pa ni onog najgoreg, nepotizma – kazao je Divjak.

On je istakao da Sud treba raditi svoje, ali da mu je žao što je došlo do hapšenja Radončića.

- To dobro dođe drugoj i trećoj strani. Želim da se ubrza postupak protiv bilo koga, naravno da vidimo gdje je istina, ali da se zadrži saradnja između dvije najmoćnije i najbrojnije bošnjačke stranke. Bez jedinstva Bošnjaka naspram ideja separacije ili ideje za trećim entitetom, nema nam ni BiH - kaže Divjak.

Rješavati probleme

On je ocijenio da mu je dugo smetalo što je uopće "bio raskol među bošnjačkim strankama".

- To mi je smetalo, jer bez tog jedinstva ne može biti ni Bosne i Hercegovine. Međutim, sada i u njihovim sredinama mislim da je to nekome zasmetalo. Vidim da su sami sebi bacili klipove u jedan mehanizam koji je počeo dobro da radi, a govorimo o koaliciji SDA i SBB-a, vidimo da to nekome smeta. Ne smeta to Americi, nego smeta nekome ovdje u našem okruženju i našem dvorištu – istakao je Divjak.

Argumentima braniti ideju multinacionalne države

Divjak je prokomentirao i okupljanje generala koji su održali i sastanak s predstavnicima vlasti. Njemu se, kako kaže, ne sviđa "okupljanje vojno značajnih osoba iz rata s vlašću". 

- Ne vidim da je bio put da generali razgovaraju s reisom, neka se on bavi svojim pitanjima, a član Predsjedništva svojim. Generali treba da se bave historijom kako bi argumentima dokazali da smo branili ideju BiH kao multinacionalne i multikulturalne države – kaže Divjak.

Mora se reći ko je kriv, a ko nije 

Govoreći o radu Suda i Tužilaštva BiH kada je u pitanju podizanje optužnica protiv generala i pripadnika ARBiH, Divjak je kazao da neko mora reći da je i bh. strana činila zločine.

- Kada se osuđuje rad pravosuđa, treba barem neko nekada od onih koji su prozvani da kaže - jeste i kod nas se dešavao zločin. Jer, ako kažemo da je ubijeno 50 Srba u Vozući, onda treba reći - on nije kriv, ali ko jeste. Zašto to nije nikada riješeno? Ako se to desilo, zašto nismo reagovali tada, nego reagujemo sada – kaže Divjak.