VIJESTI

EVROPSKI ZVANIČNICI: Balkan i BiH mogu se destabilizirati u tren oka!

Alarmantne izjave o izbjegličkoj krizi

E. HALIMIĆ

7.2.2016

Zastoj izbjegličkog vala prema Evropi, koji se očekuje u slučaju zatvaranja austrijske granice, ima potencijal da posebno male zemlje poput Slovenije, Crne Gore ili Bosne i Hercegovine destabilizira u tren oka, upozorava "Spiegel" na osnovu jučerašnjih izjava šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz) o izbjegličkoj krizi u Evropi. Upravo Kurc danas stiže u BiH na razgovore sa bh. zvaničnicima. 

Naći rješenje

Kurc je jučer rekao da cilj mora biti jasan, jer u Evropu pristiže previše izbjeglica, te da se njihov priliv mora znatno smanjiti ili čak zaustaviti. 

- Ako ne dođe do rješenja na grčko-turskoj granici, onda se ono mora pronaći na drugoj granici. U najgorem slučaju rješenje se mora naći na austrijskoj granici - kazao je Kurc.

sebastian-kurc4

Kurc: Mora se smanjiti priliv izbjeglica

Svoju zabrinutost da će Balkan postati “parking za izbjeglice” izrazio je i komesar EU za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn), koji je jučer izjavio da je neophodno pronaći zajedničko evropsko rješenje za izbjegličku krizu. 

 - Trebamo izbjeći situaciju da zemlje zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u EU postanu parking za izbjeglice - rekao je Han uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU i zemalja kandidata o migrantskoj krizi u Amsterdamu.

johanes-han

Han: Balkan može postati parking za izbjeglice

Također, njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je pozvala na bolju zaštitu vanjskih granica EU kako bi se održala šengenska zona. Merkel, koja je prošlog ljeta otvorila njemačke granice Sirijcima koji bježe od rata u svojoj zemlji, pod sve je većim pritiskom da ograniči priliv izbjeglica nakon što je više od milion njih stiglo u Njemačku prošle godine.

- Moramo zaštititi naše vanjske granice ako želimo zadržati šengensku zonu - kazala je Merkel u svom sedmičnom obraćanju, prenio je Reuters.

Neuspjeh u zaštiti vanjskih granice Evropske unije ugrozio bi slobodno kretanje ljudi, što je osnova za ekonomsko bogatstvo EU, dodala je Merkel.

angela-merkel-00

Merkel: Potrebno održati Šengen

Oštar istup 

Oštriji u svojim stavovima bio je austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann), koji je na marginama konferencije u Londonu svom turskom kolegi Ahmetu Davutoluu (Davutoglu) predočio da može u rješavanju izbjegličke krize birati između plana A ili B te mu je dao rok do 18. februara.

- Prenio sam Davutoluu moj plan A, koji predviđa da Fronteks sve ljude koji bježe ka Grčkoj hvata. Svi moraju biti spašeni, ali onda moraju biti vraćeni u Tursku. Ako Davutolu ne bude odlučio u korist plana A, onda će biti primijenjen plan B, koji predviđa da će Austrija primijeniti "osiguranje unutrašnjih granica" - podvukao je Fajman.

verner-fajman-20

Fajman: Ako bude potrebno, zatvorit ćemo granicu

Ka Turskoj krenulo 35.000 izbjeglica

Oko grada Alepa na sjeveru Sirije vode se žestoki sukobi između vladinih i pobunjeničkih snaga, zbog čega je 35.000 izbjeglica krenulo ka granici s Turskom. Izbjeglice su provele noć između granice Sirije i Turske, koja je izrazila spremnost da pomogne izbjeglima, ali je prijelaz ostao zatvoren, navodi BBC. 

BiH još bez priliva

S obzirom na to da su sirijske izbjeglice posljednjih mjeseci prolazile balkanskom rutom do Njemačke, val izbjeglica nije zahvatio BiH. Ali, stručnjaci i bh. vlasti ranije su govorili da, ako EU odluči obustaviti prijem ili zatvoriti granice, izbjeglice iz Srbije neće imati gdje drugo ići te bi se mogle uputiti i prema granicama BiH.