KOLUMNE

Autsajder iz Lestera

Ličnost dana Klaudio Ranijeri

A. S.

7.2.2016

Oni su hit! Nogometaši Lestera servirali su zaljubljenicima u najljepšu sporednu stvar na svijetu novu bajku, za koju se svi nadaju da će trajati do kraja engleske Premijer lige. 

Titula autsajdera iz Lestera bila bi najljepši poklon koji se desio u Engleskoj, kolijevci nogometa, u posljednjih 20 i više godina. Tvorac čuda s King Pauer stadiona je italijanski stručnjak Klaudio Ranijeri (Claudio Ranieri), koji je jučer svoj tim vodio do podviga u Mančesteru (3:1 pobjeda nad Sitijem).

Sijedi čiča s Apenina, kojeg je kroz karijeru pratio imidž gubitnika, sada bi mogao napraviti najveće čudo u historiji modernog engleskog fudbala.

Poslije pobjeda nad Liverpulom i Mančester sitijem, pred Lesterom je još samo jedna prepreka - gostovanje kod Arsenala. Ako tu ostanu neporaženi, titula neće djelovati više kao bajka, već kao bliska budućnost Lestera.

Ranijeri, koji je rođen 20. oktobra 1961. u Romi, prije Lestera bio je trener Napolija, Rome, Fiorentine, Čelzija, Parme, Juventusa, Intera... nogometne selekcije Grčke, i nikada u svojoj 30-godišnjoj karijeri nije osvojio titulu u nekom šampionatu.

Sada ima šansu da ispiše historiju.