BIH

Sahrana planinara Davida Majića u nedjelju u Kongori

Pronađen ispod snijega s prostrelnom ranom na glavi i puškom pored njega

A. Kamber

6.2.2016

Sahrana 24-godišnjeg Davida Majića, planinara iz Kongore kod Tomislavgrada koji je nestao na Vran planini u srijedu, a pronađen u četvrtak oko 12.30 sati, zakazana je u nedjelju u 15 sati na mjesnom groblju u Kongori.

Podsjećamo, ovaj stasiti, skoro 2 metra visok, apsolvent geografije i historije, kojemu je na mostarskom Sveučilištu bilo ostalo još samo da odbrani završni rad, sam je otišao na Vran planinu na koju je često išao, koju je markirao i dobro poznavao, a do podnožja planine dovezao ga je, kako saznajemo, jedan  prijatelj. Premda iskusan planinar, ispostavilo se da je Majić krenuo bez ruksaka i opreme koja je nepohodna za ovu surovu i nepredvidivu planinu i u ljepšim mjesecima.

Čim se rastao s prijateljem uputio se prema vrhu planine na koji ovoga puta nije bilo suđeno da stigne, i to ne zbog mećave koja se iznenada pojavila, i ne zog toga što je zalutao, već zbog toga što se, najvjerovatnije ubio.

"Da li se radi o samoubistvu, ili eventualnom ubistvu, utvrdiće dalja istraga koja je u toku. Današnjom obdukcijom je utvrđeno da ima prostrelnu ranu na glavi koja je i uzrokovala smrt, te da je pucano iz neposredne blizine, a pored tijela je pronađena automatska puška", kazao nam je glasnogovornik MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

Mladić je pronađen u jednoj drazi nedaleko od motela Hajdučke vrleti i trafostanice na mjestu gdje mu je lociran posljednji signal mobitela. Podsjećamo, za njim je iste večeri krenula potraga, a narednog dana tražilo ga je preko 190 članova nekoliko GSS iz BiH i Hrvatske s psima tragačima, planinarskih, speleoloških i lovačkih društava, mještana njegovog sela i drugim duvanjskih mjesta, pripadnika Civilne zaštite, policije, a bio je pripravan i helikopter OSBiH.

Nakon pronalaska i uviđaja od strane policije, liječnika i kantonalnog tužitelja predat je mrtvozorniku i odvezen u DZ Tomislavgrad gdje je obavljena obdukcija koja je pokazala kako je okončao svoj mladi život planinar koji je mnogima pomagao u planinama. Neki mediji špekuliraju da su mladog planinara na ovaj strašni čin, koji je duboko potresao duvanjski kraj, a posebno njegove najbliže, naveli ljubavni problemi.