REGION

MAKEDONIJA Taksisti ponovo blokirali prugu kod Đevđelije

Nezadovoljni zbog prekršenog dogovora o prevozu izbjeglica

Srna

6.2.2016

Dvojica taksista povrijeđena su danas tokom blokade međunarodne pruge Solun-Skoplje-Beograd kod Đevđelije. Taksisti su ponovo danas blokirali prugu nezadovoljni što su Makedonske željeznice i institucije prekršile dogovor o prevozu izbjeglica od Đevđelije do prihvatnog centra u Tabanovcima na granici sa Srbijom.

Jedan od taksista povrijeđen je u gužvi, dok je drugog pretukla makedonska specijalna policija, zbog čega je intervenisala i hitna pomoć, javljaju makedonski mediji. Pripadnici specijalne policije razbili su blokadu pruge, koju trenutno obezbjeđuje stotinjak policajaca.

Taksisti iz Đevđelije prije dva dana prekinuli su višednevnu blokadu međunarodne pruge, nakon što su dobili uvjeravanja Kriznog štaba Makedonije da će biti uključeni u veći prevoz izbjeglica. Prema tom dogovoru, izbjeglice će prevoziti samo jedan voz dnevno, koji će polaziti u 2.00 časa, a ostale će prevoziti taksisti. Taksisti tvrde da je taj dogovor ispoštovan samo jedan dan.

Željeznica i taksisti naplaćuju 25 evra po osobi za prevoz od Đevđelije do Tabanovaca. U prihvatni centar Tabanovce danas je stigao voz sa 1.500 izbjeglica. Na benzinskoj stanici kod Polikastra u Grčkoj u blizini granice sa Makedonijom nalazi se na hiljade izbjeglica.

Izbjeglice su danas, kao i prethodnih dana, blokirale put kod Idomenija u znak protesta što se dugo čeka za ulazak u Makedoniju. Večeras je primjećeno pojačano policijsko prisustvo sa obje strane granice.