GLOBUS

Sukob policije i demonstranata u Amsterdamu

Policija je uhapsila nekoliko osoba

Srna

6.2.2016

Demonstracije protiv islama i imigracije održane su danas u nekoliko evropskih gradova, a u Amsterdamu su zabilježeni sukobi sa policijom.

 Sukobi između policije i demonstranata zabilježeni su u Amsterdamu, gdje su se okupile pristalice antimigrantskog pokreta "Pegida". U neposrednoj blizini održan je i kontramiting i demonstranti su uzvikivali "Izbjeglice su dobrodošle, ali ne i fašisti!", prenosi AP. Policija je uhapsila nekoliko osoba.

Njemačka policija saopštila je da se na mitingu "Pegide" u Drezdenu očekuje prisustvo 15.000 ljudi i još 10.000 neistomišljenika.

Antiislamski pokret "Pegida", koji je osnovan u NJemačkoj sredinom 2014. godine, pozvao je danas svoje članove i simpatizere da se pridruže marševima. Ovaj pokret iz Njemačke se proširio na Francusku i druge evropske zemlje.

Iz Pegide, što je skraćenica od "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada", izrazila je očekivanje da će demonstracije biti održane u 14 evropskih zemalja. 

Manji protesti pristalica "Pegide" održani su u Francuskoj, Velkoj Britaniji, Poljskoj, Češkoj, Irskoj, Danskoj, Finskoj i Estoniji.