GLOBUS

AFP TVRDI: Alep prekretnica? Pobunjenici pred kolapsom!

Nakon uspješne ofanzive sirijskih režimskih snaga s ruskim saveznikom

Autor:(A. Vr.)

6.2.2016

Sirijskim pobunjenicima prijeti kolaps poslije uspješne ofanzive sirijskih režimskih snaga s ruskim saveznikom u provinciji Alep, piše AFP.

To bi moglo da označi prekretnicu u petogodišnjem sirijskom ratu, ocijenili su analitičari.

"Sirijski pobunjenici i njihovi međunarodni saveznici jedva da imaju mogućnosti da zaustave napredovanje snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, dok su za sada neuspjeli pokušaji početka mirovnih pregovora pod okriljem UN u Ženevi", ocijenila je agencija France press.

"Pobunjenici kreću ka silaznoj putanji i njihov silazak je sve nagliji", ocijenio je Emil Hokajem, istraživač iz Međunarodnog istituta strateških studija u Londonu. 

Provincija Alep na sjeveru Sirije, bila je glavno uporište pobunjenika, koji su direktno imali pristup susjednoj Turskoj, koja podržava opoziciju u Siriji. 

Istoimeni glavni grad provincije, bivša ekonomska prijestolnica Sirije, od 2012. godine je podijeljen na dva djela. Istočni dio grada je pod kontrolom pobunjenika a zapadni dio u rukama režimskih snaga. 

Međutim, vladine snage od tada smanjuju kontrolu pobunjenika oko grada Alepa a njihovom ovonedjeljnom ofanzivom stegnut je obruč oko pobunjenika u tom gradu. 

"Ta ofanaziva predstavlja prekretnicu u ratu", izjavio je Fabris Balanš, francuski geograf specijalizovan za Siriju. 

Prema njegovim riječima, pobunjenici su željeli da Alep i susjedna provincija Idleb postanu baza za "Slobodnu Siriji". 

"To je sad gotovo", rekao je Balanš. 

"Opsada Alepa predstavlja prvi znak spektakularnog načina strateške i vazdušne moći Rusije koja je uspjela da nadoknadi sve nedostatke relativno slabe sirijske vojske", izjavio je Fajsal Itani iz centra Rafik Hariri za Bliski istok. 

Iako Rusija tvrdi da gađa položaje džihadista iz Islamske države, sirijski pobunjenici i analitičari smatraju da Rusija uglavnom gađa mete koje nisu džihadističke kako bi ojačala Asadov režim. 

Pobunjenici i oko 350.000 civila u Alepu sada se suočava s prijetnjom potpune režimske opsade, što je taktika koja je korištena za oduzimanje Homs od pobunjenika. 

"Jednom djelu pobunjenika i civila prijeti smrt zbog bombardovanja, kao smrt od gladi jer nemaju pristup hrani zbog opsade", dodao je Itrani. 

Prema analitičarima, napredak sirijske vojske ojačao je i ohrabrio Asada koji sada može da odbije bilo kakve ustupke, čime je opoziciji teže da pregovara u Ženevi. 

U sirijskom ratu započetom u martu 2011. godine poginulo je 260.000 ljudi, prenosi B92.com.