GLOBUS

FRANCUSKA Sukob antimigrantskih demonstranata sa policijom

Na transparentima pisalo "Ovo je naš dom"

Srna

6.2.2016

Antimigrantski demonstranti sukobili su se danas u francuskom gradu Kaleu. Oko 150 demonstranata okupilo se danas u centralnom dijelu Kalea sa transparentima na kojima je pisalo "Ovo je naš dom", francuskim zastavama i pjevajući "Marseljezu".

Dopisnik agencija Frans-pres sa lica mjesta rekao je da je policija objavila upozorenje da je zabranjeno okupljanje i da je potom ispaljen suzavac kako bi se demonstranti razišli nakon čega je uhapšeno deset osoba.

Kale je postao središte migrantske krize u Evropi. U predgrađu Kalea 3.700 migranata živi u kampu pod nazivom "Džungla".

Antiislamski pokret "Pegida", koji je osnovan u Njemačkoj sredinom 2014. godine i potom se proširio na Francuske i druge evropske zemlje, pozvao je danas svoje članove i simpazere da se pridruže marševima. Pred održavanje protesta, ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev pozvao je vlasti Kalea da spriječe sve demonstracije, bez obzira ko je organizator.

Pegida, što je skraćenica od "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada", izrazila je očekivanje da će demonstracije biti održane u 14 evropskih zemalja.