GLOBUS

Pojačane blokade autoputeva i graničnih prijelaza u Grčkoj

Protesti poljoprivrednika

Srna

6.2.2016


Grčki poljoprivrednici, koji protestuju zbog reformi penzijskog sistema, pojačali su danas blokade auto-puteva i graničnih prelaza. Poljoprivrednici iz Tesalije počeli su danas jednodnevnu blokadu glavnog auto-puta između Atine i Soluna.

Protesti su počeli sredinom januara i poljoprivrednici su traktorima blokirali više desetina mjesta na auto-putevima i na graničnim prelazima ka Bugarskoj i Turskoj, koju otvaraju samo po nekoliko časova dnevno.

"Ono što radimo je zamorno, ali nećemo stati. Izdržaćemo do kraja i ostaćemo ovdje koliko god bude potrebno", rekao je jedan od organizatora protesta Stergijos Litos grčkoj novinskoj agenciji "ANA".

Poljoprivrednici su danas nakratko otvorili glavni granični prelaz ka Bugarskoj kako bi dozvolili da u Grčku uđe 200 kamiona.

Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa najavila je planove za smanjenje maksimalnog iznosa penzija sa 2.700 na 2.300 eura i da će uvesti novi garantovani minimalni iznos penzije od 384 eura.

Reforme penzijskog sistema dio su dogovora sa međunarodnim kreditorima.

Poljoprivrednici su, takođe, nezadovoljni planovima Vlade da ukine benificije poput poreskih olakšica na prihod i jeftinije gorivo.

Poreska stopa na prihod za poljoprivrednike je udvostručena na 26 posto. 

Vlada je pozvala na razgore lidere protesta u utorak, 9. februara.