BIH

Nove cijene za usluge JKP Čistoća Donji Vakuf

Saopćenje za javnost SBB- a Donji Vakuf

E. D. A.

6.2.2016

O "Izmjeni odluke o utvrđivanju cjenovnika komunalnih usluga JKP Čistoća" jučer 05.02.2016.godine diskutovalo je Općinsko vijeće na tematskoj sjednici. Klub vijećnika SBB-a prije svega smatra neozbiljnim usvojeno povećanje cijena u uslovima kada JKP Čistoća nema stalnu upravu na čelu sa direktorom, već vršioca dužnosti direktora, a koji između ostalog na jučerašnjoj sjednici nije garantovao popravljanje stanja u preduzeću ni s novim predloženim cijenama, što smatramo apsurdnim.

Nove cijene:

- Višečlana dom 6 KM
- Samačka dom 4,5 KM
- Privredni subjekti povećanje 20%

Naš stav je bila hitna revizija u JKP Čistoća, a koju treba provesti nezavisna revizorska kuća ili Finansijska policija, koja bi ustanovila krivce pojedince ili grupu koji su ovo preduzeće doveli u ovakvo stanje i to od osnivanja preduzeća.

Povećavati cijene i teretiti građane- fizička i pravna lica, a ne ustanoviti krivce koji su doveli do ovakvog stanja u JKP Čistoća smatramo apsurdnim i neozbiljnim. Općinsko vijeće je prije par godina donijelo odluku da se sprovede revizija u navedenom preduzeću, ali od tad sve je ostalo samo puko slovo na papiru, što je u konačnici nepoštivanje Općinskog vijeća, kao najvišeg zakonodavnog organa na području naše općine.

Navedeno preduzeće ima jako širok dijapazon djelatnosti, te u skladu s tim općina treba sve poslove iz oblasti komunalnih usluga dati ovome preduzeću kako bi zaradilo dodatna sredstva. Za nas je i odluka koja je donosena prije 10-tak godina, o odvajanju Čistoće od JKP Gradina maćehinska, jer je tom odlukom povećan još jedan direktor, nadzorni odbor od 3 člana, te Skupština od 5 članova, koji su svojim dnevnicama i paušalima dodatno otežali i povećali troškove.

Povećanjem cijena pokušava se vještački poboljšati finansijska situacija u preduzeću a u svemu tome najviše ispaštaju redovne platiše koji umjesto dosadašnih 4.5 KM u narednom periodu plaćati 6 KM-Višečlana domaćnstva. Protiv odluke povećanja cijena je bio Klub vijećnika SBB-a sa 4 svoja vijećnika, navodi se u saopćenju SBB-a Donji Vakuf.