GLOBUS

KO ĆE BITI NOVI LIDER RUSIJE Putin već odabrao nasljednika?

Ko to može da parira sadašnjem lideru

J.K.

6.2.2016

Vladimir Putin uveliko sprema čovjeka koji će voditi Rusiju poslije njega, a njegovo ime je Aleksej Djumin, piše Daily Mail.

Djumin (43), zamjenik ministra odbrane, u Rusiji ima imidž heroja vojske, i jedini posjeduje harizmu koja može da parira Putinovoj.

Djuminu je ove nedjelje Putin povjerio i prvi zadatak na dugačkom putu do preuzimanja vlasti u Moskvi – mjesto guvernera udaljenog regiona Tula. Istovremeno, u medije su “procurili” izvještaji o “herojstvu” Djumina za vrijeme njegove vojne karijere.

Djumin je, inače, bivši tjelohranitelj i Putinov bliski prijatelj, ali i golman u hokejaškom klubu predsjednika Rusije.

Dok je bio uz Putina odavao je utisak čovjeka sjenke u kojeg Putin ima neizmjerno povjerenje.

Na drugoj strani, Djumin je poznat i kao čovjek koji je uspješno vodio operaciju ulanjanja zbačenog Viktora Janukoviča iz Ukrajine, ali i čovjek koji je bio zapovjednik ruskih specijalaca koji su igrali ključnu ulogu u zauzimanju Krima.

Za ovo je od Putina dobio medalju za hrabrost, zvanje Heroja Rusije i promovisan je u čin generala. Prema nekim izvještajima, kratko je bio zamjenik ruske vojne službe (GRU).

Potom je postavljen na mjesto zamjenika ministra odbrane, odmah ispod Sergeja Šojgua.

Odluku Putina da mu da Tulu na upravljanje analitičari tumače kao znak da predsjednik sprema čovjeka koji će jednom biti u potpunosti spreman da preuzme sve njegove uloge.

"Kladim se na Djumina, bez ikakve sumnje", rekao je juče glavni urednik Radija Govorit Moskva, govoreći o mogućim Putinovim nasljednicima.

On ga je stavio jasno ispred Dmitrija Medvedeva (50), premijera koji je bio predsjednik od 2008. do 2012. i Andreja Vorobjova (45), koji je trenutno guverner Moskovskog regiona, prenosi Kurir.rs

Analitičari, inače, očekuju da će se Putin (63) kandidovati na izborima 2018. godine, ali i da će mu to biti posljednji mandat, i da postoji čak mogućnost da negdje poslije 2020. godine preda mandat upravo Djuminu.

Upitan za komentar o namještenju za guvernera Tule, Djumin je kratko rekao:

"Ja sam vojnik. Ako Otadžbina kaže “idi”, ja odgovaram “da”.