VIJESTI

DALIDA BURZIĆ Na putu pravde i u interesu javnosti

Ličnost sedmice

M. KUKAN

7.2.2016

Stravični slučaj samoubistva 14-godišnjeg Mahira Rakovca, koji je krajem prošle i početkom ove godine duboko potresao cjelokupno bh. društvo, ali i region, čeka pravdu. Uznemirena javnost već dugo insistira na utvrđivanju svih okolnosti događaja i jasnom etiketiranju i kažnjavanju krivaca. No, ne smije se smetnuti s uma ni mnogo širi aspekt ovog užasnog događaja koji je ogolio još užasniju činjenicu o sveprisutnosti nasilja u našem životu, o kojoj je jedan od najvećih živućih bh. intelektualaca, akademik Muhamed Filipović zasigurno dao najbolju ocjenu: “Mahir je presudio sebi, ali i svima nama!”

Umirujuće vijesti

Upravo zbog težine ovih riječi i akademikovih itekako relevantnih stavova da se problem mora sagledati kao simptom jedne teške akutne bolesti društva, ali i upozorenja da ovako užasni događaji u BiH najčešće proizvedu samo kratkotrajnu uzbunu s nizom irelevantnih općih izjava, veoma je važno da se s umirujućim informacijama za javnost oglasila glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu Dalida Burzić.

Burzić je prije dva dana kategorički poručila da će se u istrazi o Mahirovoj smrti ići do kraja. Precizirala je da dvije tužiteljice istražuju slučaj u saradnji s MUP-om KS, da je ispitano 90 svjedoka, naređeno osam vještačenja, napravljeno 50 službenih zabilješki i izvještaja, podneseno 80 zahtjeva te da se na ovom predmetu radi i vikendom.

Iz Građanske inicijative "Pravda za Mahira", koja na Facebooku broji skoro 80.000 članova, pozdravili su odluku tužiteljice Burzić da o toku istrage pravovremeno informira javnost koja se, kako navode iz Inicijative, već počela pitati zašto se toliko šuti i hoće li biti preduzete sve radnje da se ispitaju okolnosti Mahirove smrti ili će “ipak pravdi ostati nedostižni bogati i moćni”.

Potpuno je legitiman interes javnosti da u svakom slučaju koji izazove uznemirenost na sva zvona traži i dobije puno uvjerenje u stručnost, profesionalnost, nezavisnost i nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija, jer isuviše je grešaka koje potkrepljuju teze o posrnućima pravosudnog sistema.

Srećom, tužiteljica Burzić je do sada brojnim primjerima i svojim ranijim porukama u kojima je isticala da se Tužilaštvo na čijem je čelu bori za interes države, jer, kako je potcrtala, “ne trebaju nam spektakli, nego pravi predmeti”, potvrdila da je u službi javnosti, istine, pravde i zaštite integriteta pravne države. 

Suštinska važnost

Da je tako, govore i podaci koje je prije dva dana iznijela o prošlogodišnjim rezultatima u odnosu na prethodne godine, a među kojima je i onaj da je kao glavna tužiteljica zatekla mnogo neriješenih predmeta, od kojih su neki stajali u ladicama i po šest godina, te da je u 2015. godini riješeno 75 posto tih istraga, zatim da su u prijavama po poznatim izvršiocima u svim vrstama predmeta smanjeni zaostaci za 39 posto, a za 62 posto smanjen broj neriješenih istraga koje su trajale duže od godine.

Sve to ulijeva nadu da će Tužilaštvo KS na čelu s tužiteljicom Burzić zaista i ispuniti obećanje da će istragu o smrti dječaka Mahira dovesti do kraja. Na kraju, treba li uopće potcrtavati koliko je percepcija o nezavisnosti pravosuđa koje ni u kojem smislu neće biti pod bilo čijim utjecajem od suštinske važnosti za opstojnost države i zaštitu svih njenih građana. 

 

Iz biografije

Dalida Burzić na dužnost glavne tužiteljice Tužilaštva KS stupila je 29. decembra. Prije toga bila je sutkinja Kantonalnog suda Sarajevo, gdje je također iskazala svoju energičnost i odlučnost. Između ostalog, bila je predsjedavajuća Sudskog vijeća u slučaju “Muhamed Ali Gaši i ostali”, kada je Gašija osudila na 20 godina zatvora. U pravosuđu je cijeli svoj radni vijek, još od 1990., kada je položila pravosudni ispit. Četiri godine kasnije postala je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, kada počinje njena uspješna karijera.
Rođena je 1963. godine u Sarajevu.