BIH

MALKIĆ: Zabrana hidžaba je nepravda, treba nam nepristrasno pravosuđe

Hafiz u Begovoj džamiji

A. NUHANOVIĆ

7.2.2016

Muslimankama je potrebno omogućiti da nose mahramu na bilo kojem mjestu na kojem obavljaju svoj posao čestito, pošteno, odgovorno i profesionalno, kazao je hafiz Mensur ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, na jučerašnjoj hutbi u Begovoj džamiji u Sarajevu, ističući da zaključak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koji se odnosi na zabranu nošenja vjerskih obilježja ugrožava prava žena muslimanki u našoj zemlji, s obzirom na to da im se onemogućava ulazak i rad u pravosudnim institucijama u BiH.

Vjerska dužnost
 
- U vremenu napada na islam i izazova s kojima se susrećemo, isključivanje visokoobrazovanih muslimanki iz javnog života i sprečavanje da svojim radom i angažmanom daju vlastiti doprinos napretku naše države i njenih institucija u raznim oblastima, ne doprinosi izgradnji povjerenja u državu i institucije koje bi trebale štititi pravo i interes svih, a koje na ovaj način oduzimaju ili ograničavaju pravo muslimankama da budu ono što zaista i jesu, prave muslimanke i vrijedne radnice - poručio je Malkić.

Prema njegovim riječima, zaključkom VSTV-a direktno je isključena samo jedna konkretna grupa, a to su muslimanke s hidžabom.

- Država treba da predstavlja sve građane i da garantuje slobodu i prava svim građanima, a ovime se ograničava sloboda vjere za muslimanke, jer je hidžab za njih vjerska obaveza i dužne su da nose maramu od vremena spolnog punoljetstva - kazao je u Malkić.
 
Stoga je, rekao je, marama za muslimanku sastavni dio njenog islamskog identiteta i preduvjet ispravnosti ibadeta koje ona obavlja.

- Posljednjih godina počeli smo s pravom biti ponosni, jer promjenom društvenog konteksta i prilika prvi put imamo veliki broj obrazovanih žena pod hidžabom. Nadali smo se da će naša država i naši zakoni to podržati. A ovaj zaključak o ograničavanju slobode vjere govori nam upravo suprotno - istakao je Malkić.

Uvažavanje drugoga

Dodao je da je od velike važnosti za našu državu i društvo da svi njeni građani budu ravnopravni.

- Naučili smo se i našu djecu učimo toleranciji, uvažavanju drugoga i drugačijega, uvažavanju i poštivanju naših komšija, kršćana, katolika i pravoslavnih, Židova i ostalih, jer nas vjera islam uči da živimo u miru i da svačije pravo priznajemo i poštujemo.

Zato je od iznimne važnosti za našu državu i društvo da svi njeni građani imaju povjerenja u zakone koje ona propisuje, da nam sude pravedne sudije, da imamo nepristrasno pravosuđe za koje se trebamo svi zalagati, da nas predstavljaju pravedne vođe koje će omogućiti da u slobodi i miru budemo to što jesmo savjesni građani, čestiti i pošteni radnici, pravedni i dobri ljudi, pravi i iskreni vjernici i vjernice - poručio je na kraju hutbe glavni imam Begove džamije.

Šta kažu evropski propisi

Podsjetio je ef. Malkić da Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda izričito navodi da svaka osoba ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere, sama i u zajednici, privatno i javno te da ima pravo da svoja uvjerenja iskazuje obredima, poučavanjem, praksom i pridržavanjem, što uključuje i određene aktivnosti poput posebnih ograničavanja u ishrani, nošenja specifične odjeće ili pokrivala za glavu.