BIH

U pripremi dokument o razvoju Oružanih snaga BiH

Pet godina prvobitna verzija stajala u Predsjedništvu

S. DEGIRMENDŽIĆ

6.2.2016

Vlasti u BiH uskoro bi mogle početi lomiti koplja zbog Nacrta dokumenta pod nazivom „Pregled odbrane“, o čijem donošenju se priča godinama, ali za što nije bilo političke saglasnosti, saznaje “Dnevni avaz”. Ovaj dokument je zbog toga pet godina kupio prašinu u Predsjedništvu BiH, a bivši saziv kolektivnog šefa države nikada nije zvanično pojasnio zbog čega ga nije razmatrao.

Nema saglasnosti

Nedavno je ovo pitanje ponovo aktuelizirano, a kako je za “Avaz” potvrđeno u Predsjedništvu BiH, ni ovaj saziv kolektivnog šefa države nije ga zvanično razmatrao. No, ipak je od Ministarstva odbrane zatraženo da pripremi novi dokument!

- O Nacrtu dokumenta nije postojala potpuna saglasnost ni u Ministarstvu odbrane BiH, ni u Predsjedništvu BiH i on do sada  nije zvanično razmatran. Polazeći od naprijed navedenog, te imajući u vidu da je dokument u određenim elementima već prevaziđen, Predsjedništvo BiH zatražilo je od Ministarstva odbrane BiH da pripremi novi dokument i da nam ga dostavi do 29. februara - kazali su u Predsjedništvu BiH za “Avaz”.

Dokument „Pregled odbrane“ za cilj je imao sveobuhvatnu analizu stanja odbrambenog sektora u BiH, te u tom kontekstu definiranje vizije i dugoročnog razvoja Oružanih snaga (OS) BiH.

Također, trebao je biti osnova za usklađivanje određenog broja zakona, odluka i drugih akata na svim nivoima u BiH kojim su definirana pitanja iz sigurnosnog i odbrambenog sektora. Sve je to u konačnici trebalo rezultirati bržim procesom euroatlantskih integracija, u ovom slučaju, uz uknjižbu vojne imovine, dovesti do aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, te u konačnici pridruživanje ovom savezu.

Manje vojnika

Kako nezvanično saznaje „Avaz“, u prvobitnom dokumentu „Pregled odbrane“ bilo je predloženo smanjenje vojnika u Oružanim snagama i do 3.000! Također, jasno je definirana i uknjižba vojne imovine, shodno ranijoj odluci Predsjedništva BiH, a bile su precizirane veličina, forma i lokacije Oružanih snaga BiH.

Međutim, saznajemo da su bošnjački i hrvatski predstavnici bili protiv smanjenja broja vojnika, jer sadašnja struktura od oko 10.000 profesionalnih vojnika na granici je potrebnih ispunjenja standarda koje nalaže NATO, uključujući i učešće u mirovnim operacijama u svijetu.

S druge strane, predstavnici RS daju podršku smanjenju broja vojnika, ali se protive svim procesima koji ispred sebe imaju prefiks državni kada je u pitanju imovina OSBiH.

S obzirom na to da je donošenje ovog dokumenta neophodno za euroatlantski put BiH, a samit NATO-a je u junu u Varšavi, kada bi se moglo razgovarati i o aktivaciji MAP-a za BiH, jasno je da će se ovo važno pitanje brzo morati naći na dnevnom redu, kako Predsjedništva BiH tako i Parlamenta BiH koji ga treba “aminovati”.

RS opet kamen spoticanja

Kako saznaje “Avaz”, predstavnici RS u državnoj vlasti ni u ovom sazivu nisu za rješenja koja su neminovna kako bi bili ispunjeni uvjeti za aktivaciju MAP-a. Stoga je jasno da je dokument „Pregled odbrane“ zasigurno još jedan kamen spoticanja.

U završnoj fazi

U Ministarstvu odbrane BiH nisu htjeli detaljnije komentirati sadržaj dokumenta na kojem rade.

- U toku je završna faza izrade dokumenta „Pregled odbrane“, a po njegovom okončanju Vrhovna komanda OSBiH, tj. Predsjedništvo BiH, upoznat će javnost s njegovim sadržajem - kazali su u MOBiH.