BIH

ZENICA Održana 2. Skupština „Saveza udruženja poslodavaca ZDK“

Prisustvovalo 10 predstavnika općina

Autor:D. Pa.

5.2.2016

U Zenici je održana 2. Skupština „Saveza udruženja poslodavaca ZDK“, koju je prigodnim govorom otvorio Maid Buljubašić, predsjednik Skupštine Saveza (Udruženje privrednika Doboj Jug, op.a.).

U radnom dijelu Skupštine, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja poslodavaca ZDK Mladen Perić (Udruženje poslodavaca ZENICA, op.a.) podsjetio je prisutne da je Savez udruženja poslodavaca ZDK formiran u oktobru 2014. godine.

- Savez je formiralo pet udruženja poslodavaca sa područja ZDK iz općina Doboj Jug, Olovo, Zavidovići, Zenica i Žepče. U protekloj godini formirano je još pet općinskih udruženja poslodavaca i to u općinama Usora, Kakanj, Maglaj, Vareš i Breza. I ovih pet općinskih udruženja poslodavaca je pristupilo Savezu udruženja/udruga poslodavaca ZDK, tako da Savez sada okuplja 10 od 12 općinskih udruženja poslodavaca, što ga čini najbolje organiziranim kantonalnim udruženjem poslodavaca na području Federacije Bosne i Hercegovine – istakao je Perić, dodajući kako će Savez u narednom periodu raditi na priključenju i ostalih općinskih udruženja u njegov rad.

U ovoj godini najvažnija aktivnost u radu Saveza bit će utvrđivanje reprezentativnosti Saveza udruženja poslodavaca ZDK na strani poslodavaca na području ZDK, a Savez će u najkraćem periodu pokrenuti pitanje utvrđivanja reprezentativnosti pred Ministarstvom za rad i socijalnu politiku ZDK.

Skupštini su pored predstavnika 10 od 12 općinskih udruženja poslodavaca sa područja ZDK prisustvovali i gosti iz političkog života i to ministar za razvoj poduzetništvo i obrt FBIH Amir Zukić; premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević; ministar privrede ZDK Zvonimir Anđelić i predsjedavajuća Skupštine ZDK Draženka Subašić.

Održana Skupština bila je idealna prilika da poslodavci razgovaraju o aktuelnim problemima, ali i o budućoj poslovnoj saradnji.

- Kao veoma vruća i aktuelna tema ponovno je naglašeno formiranje Ekonomsko- socijalnog vijeća ZDK, kao mjesta gdje bi vlasti, poslodavci i sindikati trebali naći zajednički modus za privredni napredak Zeničko-dobojskog kantona – zaključili su u svom saopćenju iz Saveza.