BIH

ZUKIĆ POČEO, PARLAMENTARKE NASTAVILE Upućena inicijativa za izjednačavanje porodiljskih naknada u FBiH

Traže veća prava za majke

Autor:Am.K.

6.2.2016

Na 7. redovnoj sjednici  Klub parlamentarki uputio je inicijativu Parlamentu za izjednačavanje porodiljskih naknada u Federaciji BiH. O ovoj incijativi Parlament FBiH će se izjašnjavati na slijedećoj sjedinici.  

Ovim činom parlamentarke su nastavile put zastupnika Amira Zukića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je u prošlom mandatu odnosno dok je bio zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuo na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH inicijativu da se porodiljsko odsustvo na bolji način vrednuje i stimulira radi povećanja nataliteta.

Zukić je tada predlagao da se na federalnom nivou formira porodiljski fond i da žene koje rode prvo dijete dobiju beneficiju do 5.000 KM, a one koje rode drugo i treće dijete do 10.000 KM.

amir-zukic-1

Zukić: Zaposlenim ženama treba isplaćivati puni iznos plaće

Također, Zukić je tada predlagao da bi poslodavci zaposlenim ženama trebali isplaćivati puni iznos plaće za vrijeme trajanja porodiljskog dopusta jer bi se ovim mjerama bi se popravila evidentno teška situacija u vezi s pitanjem nataliteta na području Federacije BiH.

- Svjestan sam da bi mnogi poslodavci ovakvu politiku mogli shvatiti kao dodatni namet, ali to je dugoročno sigurno isplativa investicija, jer će se u suprotnom uskoro naći u situaciji da im nedostaje radne snage, kazao je tada Zukić za medije, naglašavajući da se slične mjere već provode u zemljama u susjedstvu te da se bez hitnog uključivanja vlasti u rješavanje ovog problema može očekivati još teža situacija.

Prema Zukićevom prijedlogu koji je iznio tada, porodilje koje nisu u radnom odnosu imale bi pravo na jednogodišnju novčanu pomoć u visini 40 posto prosječne plaće, a to bi po sadašnjim iznosima bilo oko 350 KM. Jednokratna pomoć za opremanje novorođenog djeteta iznosila bi 50 posto od prosječne plaće, dok vrijednost naturalnog mjesečnog davanja za pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci ne bi bilamanja od 10 posto od prosječne plaće u kantonu.