NOGOMET

DAMIR DESNICA: Eh, da mi je još jednom prošetati sarajevskom čaršijom

Ekskluzivno bivši nogometaš Rijeke, za "Dnevni avaz"

Razgovarao: Adis MIZDRAK

5.2.2016

Bespuće vječne tišine svijet je odakle dolazi Damir Desnica. Pedesetdevetogodišnjak s licem dječaka nikada nije čuo pjesmu, uvrede i zvižduke navijača, zvuk sudijske pištaljke... Nikada nije mogao slušati ovacije i aplauze za majstorije koje je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina na nogometnim terenima širom bivše Jugoslavije izvodio, ali je živio nogomet i uživao u njemu.

Gluhonijemi legendarni krilni napadač Rijeke i jugoslavenskog nogometa, jedini igrač koji je mogao sustići vlastiti centaršut, kako ga je nekada opisivao zagrebački sportski novinar Ivo Tomić, sada je domar na nogometnom igralištu u Rijeci, a u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" Desnica se prisjetio impresivne karijere, utakmica u Bosni i Hercegovini, čuvenog isključenja zbog prigovora na utakmici između Rijeke i Real Madrida...

Gubi se draž

Kako Vas zdravlje služi? Šta danas radite, jeste li još u nogometu?

- Zdravlje je dobro, hvala Bogu. Do prije dvije godine bio sam trener u omladinskoj školi nogometa u NK Rijeka, ali su me smijenili zbog mog hendikepa. Blo mi je veoma žao, jer je najlakše bilo raditi s djecom i uživao sam u tome. Ali, eto. Trenutno sam domar na jednom igralištu u Rijeci. Idem na utakmice često. Mislim da se u moje vrijeme igrao ljepši nogomet, jer smo ga svi igrali srcem. Danas je previše novca u igri pa se samim tim gubi draž ove prelijepe igre.

Kako ste postali nogometaš i otkud ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu?

- Počeo sam 1972. igrati za niželigaša Elektroprimorje, a zatim sam prešao u Konstruktor. Onda se sve izmijenilo. Zapazio me je Karlo Kruljac i prešao sam u Rijeku. Nikada neću zaboraviti 1974. godinu, kada sam debitirao za prvi tim na utakmici protiv zeničkog Čelika. Najviše podrške tada i sada imao sam od Milana Radovića.

Niste mogli govoriti niti čuti, ali ste svojim driblinzima po lijevoj strani stvarali grmljavinu na stadionima po kojima ste gazili.

- To što sam gluhonijem, nije mi predstavljalo nikakav problem na terenu. Bolje mi je bio vid razvijen i bolje sam od saigrača mogao procjenjivati samu igru. Bez ikakvih problema sam se slagao sa saigračima i sve sam im čitao s usana.

Možete li nam otkriti šta se dogodilo u Madridu 1984., kada ste isključeni zbog prigovora u utakmici protiv Reala?

- U oktobru 1984. u Kupu UEFA na Kantridu je stigao madridski Real. Pobijedili smo sa 3:1. A onda uzvrat i velika evropska sramota. Belgijski sudija Rožer Šeters (Roger Shoeters) nas je uništio. Bili smo bolji i trebali smo dobiti, a izgubili smo sa 3:0. Isključeni su nam Milenković, Tičić i ja uz obrazloženje da sam prigovorio. Sudija je svirao prekid, a ja sam nastavio trčati, kada sam vidio da svi stoje, ja sam loptu izbio u aut. Sudija me je isključio uz obrazloženje da sam prigovarao. Znam da je tog sudija UEFA doživotno suspendirala nakon toga.

U kakvom su Vam sjećanju ostale utakmice koje ste igrali protiv bh. klubova.

- Eh, da mi je opet prošetati sarajevskom čaršijom i otići na ćevape. Ipak, u BiH sam dobio najviše batina. Na Koševu sam redovne batine dobivao od pokojnog Želimira Vidovića. Bio sam brz, nije me mogao stići, a on visok i jak pa me je redovno udarao.

desnica-crveni-karton

Belgijski sudija pokazuje Desnici crveni karton

Zbog svoje brzine često sam bio na udaru protivničkih igrača, a nikada neću zaboraviti start Buturovića iz crnogorske Budućnosti zbog kojeg sam pauzirao godinu. U posebnom sjećanju ostali su mi Velež, Halilhodžić, Sušić...

Slijedite snove

Imate li poruku za čitaoce "Dnevnog avaza"?

- Slijedite svoje snove. Uz svoj hendikep, uspio sam ostvariti dječački san. Bog mi je uzeo sluh, ali mi je dao talent i ljubav prema nogometu. Nailazio sam na mnogo prepreka u životu, više sam se morao dokazivati, ali sam, na kraju, ipak uspio.

 Veliko drugarstvo

Jeste li jugonostalgičar?

- Bio sam nerazdvojan s Nikicom Cukrovom. On mi je bio sve, prenosio je savjete trenera, ali iskreno da vam kažem, ni sam ne znam kako. Zapravo je tadašnji tim Rijeke bio Jugoslavija u malom. Ma, bilo nas je odakle hoćete. I nikada se ta jugoslavenska liga i to drugarstvo neće ponoviti. Tvrdim, ta liga je u rangu današnje Premijer lige Engleske, španske Primere. Stariji se sigurno sjećaju, trebala je Zvezda dobro da se namuči pa da pobijedi Rijeku. Trebalo je uzeti bod u Zenici, Tuzli ili Skoplju.

Lična karta

Damir Desnica rođen je potkraj 1956. u Obrovcu. Za HNK Rijeka nastupao je od 1976. do 1985. Bio je jedan od ključnih igrača Rijeke, koja je dvaput osvajala tadašnji Kup maršala Tita, 1978. i 1979., te koja je igrala u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova 1980. godine. Desnica je bio sjajan dribler, brz... Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je jednu utakmicu i postigao gol. Osim za Rijeku, igrao je nekoliko sezona za belgijski Kortrijk.