BIH

ŠERIF ISOVIĆ: Krivične prijave zbog dugovanja kladionica!

V. d. direktora Porezne uprave FBiH, za “Avaz”

E. MASLO

5.2.2016

Kladionice koje posluju na području Federacije BiH, prema podacima u 2015. godini, imale su prihod viši od 503 miliona KM, a uplatile su minoran porez. Dugovanja kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose 49.754.017 KM, od čega se na glavni dug odnosi 33.734.654,53 KM, a na zateznu kamatu 16.019.363,25 KM, rekli su nam iz Porezne uprave FBiH (PUFBiH).

Uvjerljivo najviše duguje „Derby bet shop“ iz Mostara - 21.349.200,53 KM, dok „Intersport“ zauzima drugo mjesto, sa 18.832.017,80 KM duga.

Sistemsko pitanje

Nemogućnost naplate dugova od kladionica uzrokovana je nizom problema. Kako nam je rekao Šerif Isović, v. d. direktora PUFBiH, postojeći dug kladionica potječe otprije nekoliko godina.

- Razlozi neplaćanja ovog duga su proizvod više faktora: nepravovremenog postupanja, dugotrajnih upravnih postupaka, nepostojanja sredstava na računima priređivača igara na sreću i imovine iz koje se dug mogao naplatiti... Dat je nalog da se ovi i drugi slučajevi neplaćanja poreza u prisilnoj naplati i inspekcijskom nadzoru razmotre i analiziraju, utvrde odlivi novčanih sredstava radi izbjegavanja plaćanja poreza, a u cilju podnošenja krivičnih prijava protiv odgovornih osoba - kazao je Isović.

Federalne institucije spremaju konkretnu akciju da bi se dužnicima stalo ukraj i spriječilo daljnje gomilanje dugova. Isović je rekao da mu nisu poznati stavovi i prijedlozi federalnih zastupnika. Međutim, njegova inicijativa da PUFBiH bude samostalan organ uprave nije uvjetovana pitanjem rada i oporezivanja samo kladionica već je to sistemsko, racionalno i efektivno pitanje. 

- Po preuzimanju dužnosti v. d. direktora i sagledavanja stanja u Upravi te sistema oporezivanja uopće, predložio sam nekoliko važnih reformskih i sistemskih rješenja koja bi značajno doprinijela efikasnijem radu Uprave, kvalitetnijem oporezivanju i plaćanju javnih prihoda uopće. Ključni prijedlozi i rješenja su da PUFBiH bude samostalan organ uprave, da izvještaj o radu usvaja Parlament FBiH, da PUFBiH ima aktivnu ulogu u donošenju zakona i propisa koje će primjenjivati u svom radu, da se PUFBiH online poveže s bankama, da se drugostepeni upravni postupak vodi u PUFBiH, da se u Upravi uspostavi i organizira interna kontrola, da imamo kombinirani sistem finansiranja, odnosno budžet FBiH i vlastiti prihodi - rekao je Isović.

Povećanje prihoda

On je istaknuo da, ako se ovi prijedlozi prihvate i ako se u PUFBiH formira upravljački tim, stanje će u svim segmentima javnih prihoda biti značajno unaprijeđeno, što će u konačnici imati za posljedicu značajno povećanje prihoda i odgovorniji odnos prema poreznim obveznicima.

Rekao je i da s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem nije razgovarao o temi duga kladionica. Porezna uprava je Ministarstvu finansija i Vladi FBiH dostavila informaciju o stanju duga u prisilnoj naplati s određenim prijedlozima o rješavanju tog duga.

Odrediti lokacije za kladionice

Kladionice su se nametnule kao veliki društveni problem, a jedan od razloga je njihova lokacija. 

- Treba reducirati mjesta i lokacije na kojima se ova djelatnost može obavljati. U ovom kontekstu, mišljenja sam da kriterij za registraciju, da kladionica nije bliže od 100 metra od školskih ustanova i vjerskih objekata, nije dobar kriterij. Kantoni i općine trebaju imati aktivnu ulogu i propisati lokaciju na kojoj se može obavljati ova djelatnost. Zašto se ne bi propisale i odredile lokacije na kojima se mogu vršiti klađenja? Ako neko želi da se kocka, neka sjedne u automobil i ode 5-10 kilometara na određenu lokaciju pa neka se tamo kladi - istakao je Isović.