VIJESTI

GLAS NARODA Peticiju podrške Radončiću za 7 dana potpisalo 50.000 građana!

Javnost prepoznala podvalu lideru SBB-a

A. NUHANOVIĆ

5.2.2016

Peticija kojom se traži puštanje lidera SBB-a Fahrudina Radončića iz pritvora najmasovnija je u posljednjih nekoliko godina u BiH. Više od 50.000 potpisa prikupljeno je za samo sedam dana! 

Prikupljanje potpisa kojima su građani dali podršku Radončiću, koji je, kako smatraju, žrtva montiranog procesa, zbog masovnog odziva bit će nastavljeno i naredne sedmice, ako općine odobre komunalne dozvole.

Snažna većina

Građani Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Goražda, Sanskog Mosta, Cazina, Kaknja i drugih bh. gradova digli su se na noge zbog ovog procesa. Poručili su da državne institucije trebaju raditi svoj posao po zakonu te da nevinim ljudima nije mjesto u zatvoru. Zabrinuti su jer, kako kažu, u tim institucijama, kao i u ostalim, ima pojedinaca koji svojim ponašanjem prljaju ugled cjelokupnog pravosudnog sistema BiH. 

Omer Čevra, portparol SBB-a, kazao je da je masovni odziv za potpisivanje peticije najbolji pokazatelj da su građani ove zemlje prepoznali brutalnu podvalu koja se na sve moguće načine pokušava montirati predsjedniku SBB-a. 

- Činjenica da je u svim bh. općinama za samo nekoliko dana oko 50.000 građana diglo svoj glas protiv nepravde i jasno i bez straha reklo šta misle o ovoj evidentnoj političkoj montaži Radončiću, ulijeva nadu da će i pravna država i institucije ove zemlje prepoznati važnost momenta koji je pred našom zemljom, u kontekstu činjenice da je bošnjački politički faktor konačno dobio snažnu parlamentarnu većinu i vlast, koja će već sredinom ovog mjeseca predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Time će napraviti najznačajniji historijski iskorak kada su u pitanju euroatlantske integracije i stabilizacija političkih prilika u BiH, ali i cijelom regionu - kazao je Čevra. 

Iz Centrale SBB-a uputili su zahvalnost građanima na iskrenoj podršci. 

- Zahvaljujemo građanima na istaknutoj podršci koja iz sata u sat pristiže iz svih krajeva ove zemlje, te nas raduje i ohrabruje i činjenica da su brojni intelektualci, osobe iz političkog i javnog života, kao i vjerskih zajednica stali na stranu istine i pravde, jer je pravda fundament svakog demokratskog društva. Peticija će svakako trajati do daljnjeg, tako da ćemo nastaviti redovno obavještavati javnosti o tom procesu - istakao je Čevra. 

omercevra

Čevra: Građani digli svoj glas

Potpisivanje peticije počelo je 29. januara, četiri dana od privođenja Fahrudina Radončića u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Do tada su građani online peticijom, njih nekoliko hiljada, osudili privođenje Radončića, nadajući se da će nakon prvog ročišta biti oslobođen. Nakon što je Radončiću određen jednomjesečni pritvor, građani su se masovno na ulicama bh. gradova odazvali potpisivanju peticije. 

Gužva oko punktova, kojih je u svim gradovima bilo 82, nijednog trenutka nisu se smanjivale. Najviše potpisa pristiglo je prvi dan, kada je peticiju potpisalo čak 14.300 građana, a samo dan kasnije u Novom Gradu u Sarajevu za pet sati peticiju je potpisalo više od 4.000 građana. 

- Podržavamo Radončića i dajem mu snažnu podršku, jer je nepravda to što mu je učinjeno - poručeno je s punktova.

Produžavanje spiska 

Spisak potpisnika peticije koji smatraju da je Radončić uz narod, produžavao se svaki sat za nekoliko stotina. Interesiranje su pokazali ljudi najrazličitije životne dobi. Posebno veliki odziv pokazali su mladi, koji su u Radončiću vidjeli svog lidera.

U Zenici zbog velikog odziva povećan broj punktova 

Odziv građana i u ostalim bh. gradovima, gdje je bilo omogućeno postavljanje štandova, bio je veliki. U nekim općinama, iako je bilo planirano postavljanje infostolova na kojima bi građani mogli dati podršku Radončiću, nisu odobrene komunalne dozvole.

peticija-zenica-nova

Zenica: Hiljade potpisa podrške Radončiću 

U Zenici je na jednom štandu za dva dana prikupljeno nekoliko hiljada potpisa, zbog čega su iz GO SBB-a Zenica odlučili da javnosti budu dostupni s više svojih punktova u gradu. Bilo je i onih koji su peticiju potpisali i u SBB-ovim prostorijama u Zenici, a zabilježen je i veliki broj onih koji su zatražili pristupnicu za članstvo u SBB-u.