VIJESTI

Kako su padale optužbe protiv Šarovića, Čovića, Ivanića...

I ranije vođeni procesi protiv političkih dužnosnika, često neopravdano

Autor:M. AŠČIĆ

5.2.2016

Policijske agencije i pravosudne institucije u BiH u posljednjih 20 godina vodile su na desetine spektakularnih sudskih procesa i istraga protiv visokopozicioniranih političkih dužnosnika u našoj zemlji. Među njima su i današnji članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić, kao i državni ministar Mirko Šarović. Mnogi od tih procesa okončani su oslobađajućim presudama, a država je morala isplaćivati, osim troškova suđenja, i visoke odštete. 

Pravosudne torture

Najočitiji primjer neosnovanih optužbi zabilježen je u predmetu protiv Šarovića, aktuelnog ministra  vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nekadašnjeg predsjednika RS. Šarović je neosnovano u pritvoru proveo godinu, nakon čega ga je Sud BiH 2006. oslobodio optužbi u slučaju „Privredna banka srpsko Sarajevo“. Zbog pretrpljene patnje, kako je tada izjavio, tužio je državu BiH i dobio 102.000 KM. Danas je Šarović, prema svim ocjenama, jedan od najboljih ministara u državnoj vladi.

covic

Čović: Godinama trajao proces

Ništa bolje nije prošao ni Dragan Čavić. Sapunica s navodnim zloupotrebama položaja dok je bio ministar finansija FBiH, počela je 2005., a okončana 2012. Iako je bio optužen za teška krivična djela, na kraju je Čović oslobođen svih optužbi. U pritvoru je proveo mjesec. Danas važi za političara koji se snažno zalaže za ulazak BiH u EU.

Također, Mladen Ivanić, nekadašnji premijer RS, našao se na optuženičkoj klupi, ali je 2010. oslobođen svih optužbi za nesavjestan rad u službi. Borba da dokaže nevinost trajala je pune tri godine, zbog čega je imao određenih zdravstvenih problema.

mladen-ivanic

 Ivanić: Oslobođen svih optužbi

Na optuženičkoj klupi bio je i Hasan Čengić, bivši ministar odbrane FBiH. Njega je Tužilaštvo BiH optužilo za zloupotrebu položaja 2005. Tada je obavljao dužnost delegata u Domu naroda BiH. No, iste godine Sud BiH ga je i oslobodio zato što Tužilaštvo nije dokazalo osnovanu sumnju.

Isti slučaj bio je i s Asimom Fazlićem, bivšim zamjenikom direktora Interpola BiH, koji je dobio skoro 200.000 KM odštete zato što ga je Tužilaštvo BiH svojevremeno neosnovano optužilo da je odavao tajne podatke. On je u pritvoru proveo skoro 14 mjeseci.

Lisice na rukama

Posljednji u nizu koji je pretrpio spektakularno hapšenje i teške optužbe Tužilaštva BiH je bivši predsjednik Federacije Živko Budimir. On je uhapšen 20013. u svom kabinetu u zgradi Predsjedništva BiH pod sumnjom za zloupotrebu položaja prilikom pomilovanja osuđenika u Federaciji. Iz zgrade je odveden s lisicama na rukama, ali je pušten nakon mjesec dana provedenih u pritvorskoj jedinici u Mostaru. 

budimir-zivko-mili

 Budimir: Spektakularno hapšenje

Tužilaštvo je protiv njega podiglo optužnicu, ali se Sud BiH proglasio nenadležnim. Sudi mu se u Općinskom sudu u Sarajevu. 

Šta je s aferom "Reket"

Tužilaštvo BiH donijelo je 2011. odluku o obustavi istrage protiv tadašnjeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i potpredsjednika te stranke Damira Hadžića u aferi "Reket". Istraga je obustavljena zbog navodnih nedostataka dokaza.

Nihad Imamović, ugledni sarajevski poduzetnik, u tom slučaju bio je svjedok i prijavitelj korupcije kao nekadašnji direktor "ASA grupacije". On je 2009. prijavio da su mu mahom kadrovi SDP-a tražili ukupno 3,5 miliona KM mita za izdavanje građevinske dozvole za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa. On je Tužilaštvu dao i audio snimak na kojem se jasno čuje kako mu je traženo mito. No, istraga je obustavljena uprkos svim dokazima. 

Imamović je nedavno izjavio kako vjeruje da slučaj nije zastario te ističe da i danas stoji iza svega što je rekao i prijavio. Istakao je da je razočaran što su „uz neoborive dokaze nadležni obustavili istragu“.

Brojke 

  • 12 mjeseci Mirko Šarović proveo u pritvoru
  • 14 mjeseci Asim Fazlić proveo u pritvoru
  • 30 dana Dragan Čović proveo u pritvoru 
  • 30 dana Živko Budimir proveo u pritvoru 
  • 500.000 KM isplaćeno za sudske odštete
  • 102.000 KM odštete dobio Šarović
  • 200.000 KM odštete dobio Fazlić