VIJESTI

HALID GENJAC: Moćna koalicija SDA-SBB može iznijeti reforme!

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

5.2.2016

U ovakvom trenutku, prilikama i okolnostima, gdje je mnogo toga nezavršeno u vezi s pitanjima države i naroda, vjerujem da i u SDA i u SBB-u ljudi uviđaju imperativ da ova koalicija opstane, razvija se, jača i efikasno djeluje, kaže Halid Genjac, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH i predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (GO SDA), u razgovoru za "Dnevni avaz".

Privredni rast

Ističe da je osnovni preduvjet za evropski put stabilna politička situacija u zemlji, koja podrazumijeva politički stabilne segmente i zakonodavne i izvršne vlasti. A to je, kaže, moguće ostvariti jedino kroz stabilnu, jaku i parlamentarno moćnu koaliciju SDA-SBB, koja sve te reforme može politički izdržati i iznijeti.

Podsjetio je da su prilikom formiranja koalicije predsjednici SBB-a i SDA Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović kao osnov i razlog za formiranje koalicije naveli socioekonomske reforme, rad i zapošljavanje, privredni rast, poboljšavanje ambijenta za ulaganja, evropski i NATO put.

- Zato je vrlo značajna stabilnost koalicije da bi se istovremeno sačuvala stabilnost na političkom prostoru BiH. To je izuzetno značajno. Vjerujem, imajući u vidu izjave koje dolaze ovih dana i iz jedne i iz druge stranke, da se razumijeva značaj te koalicije i vjerujem da će ona opstati. Naravno, uvijek ima izazova za destabilizaciju, ali mislim da bi ova koalicija morala opstati - kaže Genjac. 

Radončićeva uloga

S obzirom na to da je Fahrudin Radončić, lider SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, trenutno u pritvoru, Genjac kaže da će se Radončićevo odsustvo odraziti na njihov rad. 

- Klub Bošnjaka je do sada djelovao jednoglasno u smislu krupnih političkih značajnih pitanja i nas svih pet imali smo jedinstven stav. Naravno, gospodin Radončić je doprinosio svojim stavom da nastupamo jedinstveno. U formalnom smislu mi ćemo imati kvorum. Međutim, nadam se da će taj period trajati što je moguće kraće - zaključio je Genjac.  

Opasan Prijedlog o zakonu o Ustavnom sudu neće proći!

Genjac kaže da, bez obzira na ishod današnje sjednice Ustavnopravne komisije Doma naroda, Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH ne može dobiti podršku većine. Ovim zakonom traži se isključivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH te se predlaže novi način glasanja koje Genjac smatra još opasnijim.

- Prijedlog definitivno znači uvođenje entitetskog glasanja na jedan rigorozniji, opasniji i štetniji način nego što je to u parlamentarnim procedurama - upozorava on. 

Stoga Genjac pretpostavlja da će ovaj prijedlog i u Domu naroda doživjeti sudbinu istovjetnu onoj u Predstavničkom domu i to će biti kraj procedure.

Mehanizam koordinacije

Komentirajući najavu podnošenja aplikacije, Genjac izražava bojazan da naš zahtjev neće biti kredibilan, prvenstveno zbog dugotrajnosti procesa prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Što se tiče mehanizma koordinacije, Genjac kaže da ima informacije da je Vijeće ministara blizu konačnog rješenja. 

- Mislim da su u Vijeću ministara na putu da finaliziraju to rješenje koje, naravno, nije idealno, ali je idealno što će se konačno doći do rješenja - naglašava Genjac.